GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Netanjahujeva napoved priključitve doline reke Jordan naletela na kritike ZN in drugih držav

Deli na:
Netanjahujeva napoved priključitve doline reke Jordan naletela na kritike ZN in drugih držav

Benjamin Netanjahu - Foto: Reuters

Združeni narodi in številne druge države so v odzivu že kritizirale napoved izraelskega premierja Benjamina Nertanjahuja, da bo v primeru ponovne zmage na volitvah 17. septembra Izraelu priključil dolino reke Jordan na Zahodnem bregu.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujaricc je v torek v odzivu dejal, da takšna poteza ne bo imela nobenega mednarodnega pravnega učinka. Dodal je, da je bilo stališče generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa vedno jasno - enostranski ukrepi ne pomagajo mirovnemu procesu.

"Vsaka izraelska odločitev, da vsili svoje zakone, nadzor ali upravo nad zasedenim Zahodnim bregom je brez mednarodnega pravnega učinka. To bi bilo uničujoče za oživitev pogajanj in mir v regiji ter za bistvo rešitve dveh držav," je še dejal Dujaricc.

Izrael je Zahodni breg zasedel v vojni leta 1967, Netanjahu pa je v torek še napovedal, da bo priključil Izraelu vse judovske naselbine na Zahodnem bregu.

Njegove besede doživljajo kritike iz vsega sveta. Palestinsko gibanje Hamas je ob tem med njegovim predvolilnim govorom izstrelilo dve raketi, ki jih je sicer prestregla protiraketna izraelska obramba. Izraelska vojska je potem bombardirala 15 palestinskih tarč v Gazi.

Tiskovni predstavnik Hamasa Hazem Kasem je sporočil, da si Netanjahu prizadeva za glasove desničarskih volivcev s prodajo iluzije, da bo imel palestinska ozemlja okupirana za večno. Napovedal je nadaljevanje boja, dokler Palestinci ne bodo dobili lastne države.



Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v odzivu Netanjahuja obtožil rasizma. Tvitnil je, da so Netanjahujeva nezakonita in agresivna predvolilna sporočila rasistična država apartheida.

Savdska tiskovna agencija Spa je prenesla stališče kraljevskega dvora, ki je Netanjahujeve besede označil kot zelo nevarno eskalacijo proti Palestincem in brezobzirno kršitev ustanovne listine ZN ter načel mednarodnega prava. Rijad se je tudi zavzel za nujno srečanje 57 zunanjih ministrov držav članic Organizacije islamske konference ter mednarodno skupnost pozval, naj obsodi in zavrne Netanjahujevo napoved.

Palestinski premier Mohamed Štajeh je že pred izjavo izraelskega kolega opozoril pred tovrstnimi potezami, ko je dejal, da "palestinska območja niso del Netanjahujeve volilne kampanje". Predstavnik palestinskih oblasti je posvaril, da Netanjahujeve obljube spodkopavajo vse možnosti za izraelsko-palestinski mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritičen je bil tudi jordanski zunanji minister Ajman Safadi, ki je obsodil volilno obljubo. "Netanjahujeva namera, da uveljavi izraelsko suverenost v Jordanski dolini in nad severnim Mrtvim morjem, bi pahnila celotno regijo v nasilje," je opozoril. Poudaril je, da Netanjahu s svojimi enostranskimi ukrepi tvega uničenje celotnega mirovnega procesa in pomeni grožnjo miru in varnosti v regiji.

Dolina reke Jordan je ob meji z Jordanijo in predstavlja po podatkih izraelske človekoljubne organizacije Betselem okoli 30 odstotkov Zahodnega brega, okoli 90 odstotkov doline pa je po sporazumu iz Osla pod izraelskim nadzorom. Na območju doline živi okoli 60.000 Palestincev in 5000 Izraelcev. Izrael je v preteklosti večkrat poudaril strateški pomen doline za lastno varnost.