pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Netanjahu zavrača palestinske očitke o genocidu, Hamas primerja z Islamsko državo

Deli na:
Netanjahu zavrača palestinske očitke o genocidu, Hamas primerja z Islamsko državo

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je včeraj nastopil na splošni razpravi svetovnih voditeljev 69. zasedanja Generalne skupščine ZN, ki se končuje v torek in zatrdil, da so izraelski spopadi s Hamasom enaki spopadom mednarodne skupnosti pod vodstvom ZDA proti Islamski državi (IS).

Netanjahujev nastop je bil predvsem odgovor na nastop palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki je že pretekli teden v Generalni skupščini Izrael obsodil genocida. Abas je pretekli teden dejal, da se bodo odslej z Izraelom pogovarjali o miru le po nareku Varnostnega sveta ZN, ki naj tudi določi rok za umik izraelskih sil z zasedenih palestinskih ozemelj.

Izraelski premier je obtožbo o genocidu zavrnil z utemeljitvijo, da so njihovi vojaki vedno vnaprej opozorili civiliste v soseskah, ki so jih nameravali napasti. Netanjahu je tudi tokrat nastopil s pripomočki oziroma s fotografijo, ki prikazuje raketni sistem Hamasa z otroci v bližini.

Hamas je obtožil, da je rakete skrival v šolah in bolnišnicah ter uporabljal civiliste kot živi ščit, zato naj mu nihče ne govori o tem, da je Izrael izvajal genocid. Povedal je, da velja obratno in je Hamas kriv vojnih zločinov.


Izrael je do 26. avgusta skoraj dva meseca bombardiral Hamas v Gazi in tja poslal tudi kopenske enote. V "operaciji" je umrlo 2100 Palestincev, večinoma civilistov, na izraelski strani pa je padlo 66 vojakov in šest civilistov. Izrael je ukrepal za uničenje Hamasovih raketnih izstrelišč in podzemnih predorov ter pri tem uničil 18.000 palestinskih domov.

Netanjahu se je v govoru dotaknil tudi vojne proti IS in Irana. Svetovne voditelje, ki podpirajo ameriško operacijo proti IS, obenem pa obsojajo Izrael za spopade s Hamasom je obtožil, da ne razumejo, da sta IS in Hamas veji istega strupenega drevesa. Hamasov osnovni cilj je sicer uničenje Izraela, vendar pa si z IS deli širši cilj, in sicer vsiliti svetu militantni islamski ekstremizem.

Netanjahu je proti pogajanjem mednarodne skupnosti in Irana okrog jedrskega programa Teherana, saj je prepričan, da Iran igra na čas in si še naprej prizadeva priti do jedrskega orožja. "Zmaga nad IS ob možnosti Irana, da postane jedrska sila, je zmaga v bitki in poraz v vojni," je dejal in iranske izraze skrbi nad širitvijo terorizma označil kot višek sprenevedanja.

Netanjahu bo enako sporočilo v sredo odnesel tudi v Washington, kjer ga bo v Beli hiši sprejel predsednik ZDA Barack Obama.