favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Netanjahu z bombo v Združenih narodih: Bojte se Irana

Deli na:
Netanjahu z bombo v Združenih narodih: Bojte se Irana

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je včeraj v Generalni skupščini ZN opozoril, da ima Iran dovolj obogatenega urana, da bi lahko do prihodnjega poletja izdelal jedrsko bombo. Mednarodno skupnost je zato pozval, naj Iranu postavi jasno mejo in ga tako ustavi na tej poti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Pri tem je predstavil diagram o napredku, ki ga je Iran dosegel pri bogatenju urana in poudaril, da je "že pozno, zelo pozno" in da je treba ustaviti Iran.

"Jasne meje ne vodijo v vojno, preprečijo jo," je dejal, saj je prepričan, da se bo Iran, če bo soočen z jasno mejo, umaknil.

Opozoril je, da sveta ne bi ogrozilo nič bolj, kot Iran z jedrskim orožjem. Poudaril je, da gre za preživetje njegove države, v igri pa je tudi prihodnost sveta. Naštel je dolg seznam "terorističnih napadov", za katere naj bi bil odgovoren Iran in vprašal, kje na svetu bi se še počutili varne, če bi bila teroristična mreža Irana oborožena z jedrskim orožjem.

Dejal je, da je Iran končal prvo stopnjo bogatenja urana. "Iran je sedaj na 70 odstotkih te poti, že globoko v drugi fazi. Do poletja bo končal bogatenje urana in se premaknil v zadnjo fazo. Takrat bodo potrebovali le še nekaj tednov, da bodo imeli dovolj obogatenega urana za bombo," je dejal.

Netanjahu je že večkrat opozoril, da se čas izteka in da je treba Iranu preprečiti, da bi postal jedrska sila. Zahteval je tudi, da mora Zahod z ZDA na čelu v sporu z Iranom glede njegovega jedrskega programa določiti jasno mejo. Kot je vztrajal, je treba Teheranu dati vedeti, da bo sledil vojaški napad, če se bo odločil prečkati te meje.

To sicer ni naletelo na odobravanje Washingtona, saj si ameriški predsednik Barack Obama pred novembrskimi predsedniškimi volitvami nikakor ne želi zaostrovanja z Iranom, ki bi lahko vplivalo na rast cen nafte in upočasnitev že tako počasne gospodarske rasti v ZDA.