oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški inštitut: Konec schengna bi v desetletju stal 470 milijard evrov

Deli na:
Nemški inštitut: Konec schengna bi v desetletju stal 470 milijard evrov

Foto: Bobo

Konec svobodnega gibanja v območju schengna bi Evropsko unijo v desetih letih stal najmanj 470 milijard evrov, kaže študija, ki jo je za nemško Fundacijo Bertelsmann opravil inštitut Prognos. Ta ugotavlja še, da bi vnovična uvedba nadzora na schengenskih notranjih mejah na desetine milijard stala tudi ZDA in Kitajsko.

Vnovična vzpostavitev mejnih kontrol bi prinesla ogromne dvige stroškov in cen, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril inštitut Prognos.

Inštitut je skušal ovrednotiti izgube v času, ki bi jih prinesel vnovičen nadzor na schengenskih notranjih mejah. Ocenil je, da bi vnovične mejne kontrole povečale količino časa, potrebnega za čezmejni transport dobrin, navaja spletni portal Deutsche Welle. Podjetjem bi to prineslo višje stroške za zaposlene in za skladiščenje, višje stroške bi imeli tudi potrošniki.

Po optimističnem scenariju bi se stroški proizvodnje v EU zaradi tega podražili za odstotek, kar kumulativno predstavlja 470 milijard evrov v desetih letih (2016-2025). Samo Nemčijo bi to v navedenem obdobju stalo 77 milijard evrov, Francijo pa 80 milijard evrov. Letni BDP EU znaša okoli 15.000 milijard evrov.

Kot ocenjuje Prognos, bi dodatni stroški zaradi ukinitve schengna imeli zaradi višjih cen uvoza posledice tudi izven Evrope. Ameriško gospodarstvo bi to v desetih letih stalo 91 milijard evrov, Kitajsko pa 95 milijard evrov.

Študija navaja tudi pesimističen scenarij, po katerem bi se stroški proizvodnje v EU zaradi ukinitve schengna v povprečju zvišali za tri odstotke. To bi EU stalo 1400 milijard evrov, od tega Nemčijo 235 milijard, Francijo pa 244 milijard.

"Če bodo meje vnovič vzpostavljene, bo že tako šibka gospodarska rast v Evropi še bolj pod pritiskom," je ugotovitve Prognosa po poročanju AFP komentiral predsednik Fundacije Bertelsmann Aart de Geus. Kot je dodal, bodo na koncu državljani tisti, ki bodo plačali ceno.

Koliko bi stala ukinitev schengna, je v začetku meseca ocenjeval tudi s francosko vlado povezani think tank France Strategie. Ta je izračunal znesek 110 milijard evrov v desetih letih.