stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški gospodarstveniki kritični do hitrejšega upokojevanja in minimalne plače

Deli na:
Nemški gospodarstveniki kritični do hitrejšega upokojevanja in minimalne plače

Foto: Reuters

Vljudni toni, a jasna sporočila - približno tako se je včeraj v Münchnu končalo vsakoletno srečanje nemške kanclerke Angele Merkel in vodilnih predstavnikov tamkajšnjih gospodarskih združenj. Te najbolj motijo načrti vlade o hitrejšem upokojevanju in minimalni plači, saj se bojijo, da bo upadla konkurenčnost največjega evropskega gospodarstva.

Nemški gospodarstveniki so le nekaj mesecev po oblikovanju nove vlade, ki so jo bili krščanski demokrati kanclerke Merklove primorani skleniti s socialdemokrati, kritični do njenih načrtov. Čeprav so bili toni na novinarski konferenci po srečanju - kot vedno - zelo diplomatski, je bila kritika jasna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gospodarstvenike najbolj motijo načrti, da se bodo lahko delavci, ki so na trg dela stopili zelo zgodaj, ob 45 letih delovne dobe po novem upokojili že pri 63 letih, medtem ko zdaj velja 67 let, kritični pa so tudi do načrtov o zakonski predvideni minimalni plači v višini 8,5 evra na uro.

Udeleženci srečanja so pogovore označili kot intenzivne - Merklova je govorila o "intenzivnem dialogu", predsednik obrtne zbornice Hans Peter Wollseifer pa je previdno dejal, da obstajajo tudi teme, "pri katerih upamo, da bi lahko morda prišlo do takšnega ali drugačnega popravka".



Wollseifer je načrte o zgodnejšem upokojevanju še pred pogovori označil kot "preval nazaj", predsednik nemške gospodarske zbornice Eric Schweitzer pa je opozoril: "V desetih letih nam bo manjkalo šest milijonov delavcev. To je velik problem za gospodarstvo in državo."

Glede minimalne plače pa je Schweitzer dejal, da je "dobro mišljena, a ne dobro narejena". Merklova je nakazala, da bi gospodarstvenikom lahko stopila naproti, a le v zelo majhni meri. "Lahko računajo na to, da bomo proučili njihove nasvete in nekaj od tega zagotovo tudi uresničili," je dejala Merklova, ki ne želi ničesar obljubiti.

Kritični so tudi do energijskega obrata, saj se bojijo višjih cen elektrike. Če se ne moremo zanesti na "konkurenčne cene elektrike", bo ogroženih več 100.000 delovnih mest, opozarjajo gospodarstveniki. Glede tega je Merklova zagotovila, da se bo v Bruslju zavzemala za izjeme.