blagne helena 1_1_210 Odkrito.si

Bivši s tožbo nad Heleno Blagne, sodišče odločilo

strele, združeno kraljestvo, strela, nevihta Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Otoku udarila »mati vseh ...

Jure Kopušar – obrez!!! Svet24.si

Jure se boji blokade

Tovarna sladkorja Ormož Svet24.si

Razburil jo je slovenski sladkor iz Hrvaške

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Družina Savine Atai se bo povečala za enega člana

ivona pavlovic Njena.si

Barovka Ivona na Tajskem takole dvigovala ...

Svet

Nemška SPD na kongresu o začetku pogovorov z Merklovo

Deli na:
Nemška SPD na kongresu o začetku pogovorov z Merklovo

Foto: Reuters - Martin Schulz

Nemški socialdemokrati (SPD) se bodo danes zbrali na kongresu stranke, ki bo po napovedih tokrat še posebej buren.

Padla bo namreč odločitev, ali naj SPD začne pogovore o možnosti oblikovanja vladne koalicije s konservativno unijo kanclerke Angele Merkel. Ponovna t. i. velika koalicija je v članstvu stranke vse prej kot priljubljena.

Podmladek stranke Jusos je celo začel spletno peticijo proti veliki koaliciji, pod katero se je hitro podpisalo več kot 10.000 ljudi.

Tudi prvak SPD Martin Schulz je sprva odločno zavračal vsako možnost vstopa v še eno vlado z Merklovo na čelu, a si je nato po propadu pogovorov o t. i. jamajški koaliciji premislil in se je zdaj o tej možnosti pripravljen vsaj pogovarjati.

Predsedstvo SPD, ki je v ponedeljek podprlo začetek pogovorov in bo s tem predlogom tudi nastopilo na kongresu, izpostavlja predvsem dvoje: da gre za pogovore, katerih izid je odprt, tako da na mizi ostajajo vse možnosti, tudi podpora manjšinski vladi in nove volitve, ter da z odločitvijo o morebitnem vstopu v koalicijo ne nameravajo hiteti.

Obenem je vrh stranke opredelil nekaj "rdečih linij", ki da so nujen predpogoj za vstop v koalicijo. To so uvedba enotnega, t. i. državljanskega zdravstvenega zavarovanja in minimalne oziroma solidarnostne pokojnine za vse, brezplačno varstvo otrok in jasna odpoved zgornji meji za sprejem beguncev.

Odločanje o pogovorih z Merklovo ne bo edina točka tridnevnega kongresa. Potekale bodo namreč tudi volitve predsednika stranke, pri čemer se nov mandat skoraj zagotovo nasmiha Martinu Schulzu, saj ta še naprej uživa veliko podporo članstva.a