benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija bo hitreje izganjala slabo integrirane tujce

Deli na:
Nemčija bo hitreje izganjala slabo integrirane tujce

Foto: Reuters

Nemški parlament je včeraj potrdil obsežno reformo zakonodaje, ki ureja bivanje oziroma izgon več kot 100.000 tujcev - takih, ki niso upravičeni do azila - v državi. Po novem bodo tisti, ki so se dobro integrirali, smeli ostati v Nemčiji daljši čas, obenem pa bodo lahko druge odslej hitreje izgnali. Slednje je že poskrbelo za kritike.

Kot dobro integrirani tujci se bodo šteli tisti, ki so že dolgo v državi, znajo nemško in se lahko sami preživljajo. Ti bodo smeli po novem ostati in bilo naj bi jih več deset tisoč. Na drugi strani pa so ljudje, ki tega niso storili in nimajo nobene možnosti, da dobijo dovoljenje za bivanje. Te bo po novem sistemu hitreje doletel izgon, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je v razpravi pred glasovanjem poudaril, da so nova pravila nujna, da bi Nemčija ostala država, sposobna ponuditi zavetje tistim, ki potrebujejo pomoč in so do nje upravičeni. "Jasno je treba razlikovati med tistimi, ki so upravičeni do zaščite, in tistimi, ki te pravice nimajo," je dejal.

S strani skupin, ki skrbijo za begunce, in levo usmerjene nemške opozicije prihajajo ostre kritike, saj da gre za sramotno in tudi nevarno ločevanje beguncev na prave in napačne, na tiste, ki so koristni za Nemčijo, in tiste, ki to niso in se naj bi jih zato čim prej znebili.

Najbolj kritizirana so nova pravila, ki urejajo izgon tujcev. Oblasti dobivajo več možnosti, da ljudem prepovedo vstop in bivanje v državi. Uvaja se tudi novost - potem ko je izgon enkrat odrejen, bo obstajala možnost štiridnevnega pripora za tiste, za katere bodo pristojni organi sumili, da se bodo skušali temu izogniti.