Revija Reporter
Svet

Nekdanji šef FBI Comey trdi, da je Trump poskušal vplivati nanj

STA

8. jun. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Odstavljeni direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey je v pisni izjavi kongresu potrdil, da je skušal ameriški predsednik Donald Trump vplivati nanj, da bi opustil preiskavo o stikih nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna z Rusi.

Kot je zapisal Comey, mu je Trump 14. februarja letos na pogovoru v Ovalni pisarni, ko sta govorila o preiskavi proti Flynnu, dejal: "Upam, da boste našli način, da pustite Flynna pri miru. Dober človek je."

"Razumel sem, da predsednik želi, da opustimo preiskavo proti Flynnu zaradi njegovega laganja glede pogovorov z ruskim veleposlanikom decembra," je Comey zapisal v sedem strani dolgi izjavi, ki so jo objavili pred njegovim današnjim pričanjem v odboru za obveščevalne službe ameriškega kongresa.

Trump je Comeyju tudi dejal, da od njega pričakuje zvestobo. "V nerodni tišini, ki je sledila temu, se nisem premaknil niti spremenil izraza na obrazu," je v izjavi kongresu zapisal odstavljeni šef FBI.

Predsednik Trump je šefa FBI odstavil 9. maja z utemeljitvijo, da je nastopač. Trumpovi nasprotniki so medtem prepričani, da zato, ker je Comey nadaljeval preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Objava pripravljene izjave dan pred zaslišanjem v senatnem odboru za obveščevalne dejavnosti je izjemno nenavadna, saj te zadeve pridejo do medijev ponavadi šele tik pred zaslišanjem. Kot kaže, se je med Trumpom in Comeyjem vnela prava washingtonska vojna.

Trump je namreč zjutraj na Twitterju objavil ime svojega kandidata za Comeyjevega naslednika, kar predsednikovi kritiki, pa tudi agenti FBI vidijo kot poskus odvrnitve pozornosti od zaslišanja. Comey mu ni ostal dolžan in je poslal v objavo svojo pripravljeno izjavo z utemeljitvijo, da želi zagotoviti točnost poročanja.

Comeyjeva izjava se ujema s poročanjem medijev o podrobnostih njegovih pogovorov s Trumpom, ki si jih je nekdanji direktor FBI zapisal za vsak primer. Potem ko ga je Trump 9. maja odpustil, je Washington Post začel objavljati vsebino teh zapiskov in kaže, da so bile informacije točne.

Demokrati bodo Comeyjeve besede izkoristili za utemeljevanje obtožbe, da je Trump skušal ovirati preiskavo, kar je razlog za postopek odstavitve oziroma impeachment, vendar je to v tem trenutku nemogoče, ker republikanci obvladujejo oba domova kongresa.

Trump pa lahko vedno zanika točnost Comeyjevih navedb. To je sicer že storil, saj je javno zatrdil, da ni nikoli zahteval njegove zvestobe oziroma lojalnosti in nikoli ni zahteval konca preiskave Flynna.

Trumpova tiskovna predstavnica Sarah Huckabee Sanders je dejala, da predsednik še ni prebral Comeyjeve izjave, vendar pa si ne more zamisliti, da predsednik ne bi trdno stal za svojimi izjavami. Novinarje je za dodatna vprašanja napotila na odvetnika Marca Kasowitza, ki ga je Trump najel za obrambo v ruski aferi.

New York Times je v sredo še objavil, da je Comey pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa zaprosil, naj ga ne pustijo nikoli več samega s Trumpom zaradi neprijetnih zahtev glede ruske preiskave.

Comey bo na senatnem zaslišanju med drugim opisal telefonski pogovor 30. marca, ko ga je Trump poklical in opisal rusko preiskavo kot oblak, ki ovira njegovo delo za državo.

Zagotovil je, da nima nič z Rusijo, da ni bil vpleten s prostitutkami med obiski Rusije in vprašal Comeyja, kaj lahko stori, da ta oblak odstrani. Comey mu je odgovoril, da preiskava poteka najhitreje, kot je mogoče, in "bo zelo ugodno za naše dobro opravljeno delo, če ne najdemo nič spornega".

Nekdanji direktor FBI je opisal tudi večerjo 27. januarja, na kateri sta bila v Zeleni sobi Bele hiše sama, le natakarja sta prihajala s hrano in pijačo.

"Takrat me je vprašal, ali želim ostati na položaju direktorja FBI, kar se mi je zdelo nenavadno, saj mi je prej že dvakrat izrazil upanje, da ostanem, in sem mu zagotovil, da to nameravam. Nato je dodal, da si mojega položaja želi veliko ljudi in bo razumel, če bom odstopil," je v senatni izjavi zapisal Comey.

"Povedal mi je, da potrebuje in pričakuje zvestobo. Bil sem tiho in ob koncu večerje je to ponovil. Odgovoril sem mu, da lahko od mene vedno pričakuje odkritost. On je dejal, da je to, kar potrebuje odkrita zvestoba. Mislim, da sva si ta izraz različno razlagala, ampak ni se mi zdelo produktivno, da mu to pojasnim. Menil sem, da sem mu dal vedeti, kaj lahko pričakuje od mene," je zapisal Comey.

Zadnji pogovor sta imela 11. aprila, ko je Trump poklical in vprašal, kaj je Comey storil glede njegove prošnje, da javnost obvesti, da ni pod preiskavo. Comey mu je odgovoril, da je prošnjo posredoval namestniku pravosodnega ministra in še ni dobil odgovora.

Trump je ponovno omenil oblak, ki mu onemogoča delo, in dejal, da bo poklical na ministrstvo. "Nato je dodal, da mi je bil zelo zvest in da sva imela tisto zadevo. Nisem odgovoril niti vprašal, kaj naj bi bila tista zadeva. To je bil najin zadnji pogovor," pravi Comey.