Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji predsednik ameriškega kongresa spolno zlorabljal fanta

Deli na:
Nekdanji predsednik ameriškega kongresa spolno zlorabljal fanta

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Dennis Hastert naj bi po poročanju ameriških medijev pred desetletji spolno zlorabljal fanta, ki mu je potem izplačal skoraj dva milijona dolarja za molk. Republikanca iz Illinoisa so v četrtek obtožili kršenja bančne zakonodaje in laganja preiskovalcem.

Danes 73-letni Hastert je med letoma 2010 in 2014 dvignil 1,7 milijona dolarjev in jih predal neimenovani osebi, da prikrije neprimerno obnašanje do te osebe.

Podrobnosti o tem, komu je Hastert plačeval gotovino in zakaj uvodoma niso bile znane, vendar pa je bilo iz obtožnice, ki jo je potrdila zvezna velika porota v Chicagu mogoče sklepati, da je nekomu plačeval za molk.

Los Angeles Times je prvi odkril, da je Hastert pred desetletji, ko je bil učitelj in športni trener srednje šole v predmestju Chicaga, spolno zlorabljal fanta in mu kasneje plačeval za to, da zlorabe ne razkrije.

Hastert je začel gotovino dvigovati leta 2010. Najprej je 15-krat dvignil po 50.000 dolarjev, po letu 2012 pa je začel dvigovati po manj kot 10.000 dolarjev. Ameriške banke morajo vsak dvig gotovine nad 10.000 dolarji prijaviti davkariji in FBI trdi, da se je hotel Hastert izogniti temu določilu.

Preiskava se je začela leta 2013 zaradi suma, da Hasterta nekdo izsiljuje. Ko so ga vprašali, kaj je storil z gotovino, je odgovoril, da jo je obdržal, kar pa je bila po trditvah FBI laž. Za izogibanje zahtevi za prijavo dviga nad 10.000 dolarjev in laganja preiskovalcem Hastertu grozi po do pet let zapora in 250.000 dolarjev denarne kazni.

Hastert je bil v svojem kongresnem okrožju popularen politik, pred tem pa učitelj na srednji šoli. Leta 1986 je bil izvoljen v zvezni kongres. Leta 1999 je na položaju predsednika predstavniškega doma nasledil Newta Gingricha iz Georgije, ki je odstopil zaradi slabih volilnih rezultatov in spolne afere. Predstavniški dom je vodil do leta 2007.

V tem času je spravil skozi zakonodajno telo velike davčne olajšave in druge predloge predsednika Georga Busha mlajšega, odnesel pa ga je homoseksualni spolni škandal enega od republikanskih kongresnikov.