zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji gruzijski predsednik se po selitvi v Ukrajino odpoveduje gruzijskemu državljanstvu

Deli na:
Nekdanji gruzijski predsednik se po selitvi v Ukrajino odpoveduje gruzijskemu državljanstvu

Foto: Reuters

Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je sporočil, da se bo odpovedal gruzijskemu državljanstvu, potem ko ga je v soboto ukrajinski predsednik Petro Porošenko nepričakovano imenoval za guvernerja strateške regije Odesa na jugu Ukrajine. Sakašvili je za britanski BBC povedal, da se domov ne more vrniti, ker ga bodo zaprli.

Sakašvili je zatrdil, da ga z gruzijskim potnim listom v Gruziji zagotovo čaka zapor, saj ga tamkajšnje oblasti iščejo zaradi očitanih kaznivih dejanj. Sakašvili je Gruzijo zapustil ob koncu svojega predsedniškega mandata leta 2013.

Lani ga je gruzijsko tožilstvo obtožilo zlorabe položaja, ko je policija novembra 2007 po šestih dneh nemirov nasilno pregnala protestnike. Sakašvili trdi, da so obtožbe politično motivirane.

Sakašvili ima ukrajinsko državljanstvo in zna osnove ukrajinščine. Vodenje Odese je po njegovih besedah pomembno, saj to regijo močno pesti korupcija. Po besedah Sakašvilija ga je Porošenko izbral, ker ve, da se bo ostro boril proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Na njegovo imenovanje pa se niso vsi odzvali navdušeno. Ruski premier Dmitrij Medvedjev ga je na primer označil za farso. Med vodenjem Gruzije med letoma 2004 in 2013 je sicer reformist Sakašvili postal trn v peti Kremlja, ker je poskušal oddaljiti državo od vpliva Rusije ter jo bolj približati Evropski uniji in zvezi Nato. Leta 2008 so se napetosti med državama stopnjevale v petdnevno vojno, v kateri je Gruzija dejansko izgubila dve separatistični regiji, Južno Osetijo in Abhazijo, ki uživata podporo Kremlja.