stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanja vodja francoskih socialistov obtožena uboja

Deli na:
Nekdanja vodja francoskih socialistov obtožena uboja

Foto: Reuters

Nekdanja vodja francoskih socialistov Martine Aubry, ki so ji nekateri napovedovali celo položaj predsednice francoske vlade, je bila obtožena uboja iz malomarnosti v preiskavi smrti zaradi izpostavljenosti azbestu. Aubryjeva naj bi namreč kot visoka uslužbenka ministrstva zavlačevala z implementacijo ukrepov za zaščito delavcev pred azbestom.

Aubryjeva, ki je nedavno odstopila iz vodstva v Franciji vladajoče Socialistične stranke, naj bi bila med favoriti za prevzem vodenja francoske vlade, če se bo francoski predsednik Francois Hollande odločil za zamenjavo sedanjega, zelo kritiziranega premiera Jean-Marca Ayraulta.

A njena politična kariera je v nevarnosti, potem ko je preiskovalni sodnik potrdil obtožnico, ki je bila proti njej vložena v okviru obsežne preiskave o domnevni malomarnosti države pri obravnavanju problematike izpostavljenosti azbestu.

Aubryjeva je včeraj ostro zavrnila vse očitke. "Očitki letijo na tiste, ki so želeli zaščititi delavce, namesto na podjetja, ki so delavce izpostavljala azbestu in s tem kršila zakon," je povedala za francosko tiskovno agencijo AFP.



Obtožbe se nanašajo na obdobje, ko je bila Aubryjeva visoka uradnica na ministrstvu za socialne zadeve in še ni veljala za pomembnejšo figuro na francoski politični sceni. Med letoma 1984 in 1987 naj bi pripomogla k temu, da je Francija zavlačevala z uresničevanjem direktive EU o izboljšanju zaščite delavcev, ki so pri svojem delu izpostavljeni azbestu.

Aubryjeva naj bi takrat klonila pod pritiski industrialcev, ki so vztrajno lobirali proti popolni prepovedi uporabe tega škodljivega materiala. Prav tako pa naj bi ignorirala opozorila francoskih zdravstvenih služb o rakavih obolenjih in pljučnih bolezni zaradi azbesta.

V Franciji po nekaterih ocenah vsako leto predčasno umre približno 3000 ljudi zaradi posledic zastrupitve z azbestom, čeprav so njegovo uporabo dokončno prepovedali že leta 1997.