Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekateri evropski politiki so prav ponosni, da so se znašli na Putinovi črni listi

Deli na:
Nekateri evropski politiki so prav ponosni, da so se znašli na Putinovi črni listi

Foto: Reuters

Ruska črna lista politikov iz EU, ki imajo prepovedan vstop v Rusijo, je pri evropskih politikih naletela na številne kritike. Po besedah nemškega zunanjega ministra Frank-Walterja Steinmeierja takšni seznami ne bodo pomagali v prizadevanjih za rešitev "trmastega, nevarnega konflikta" v Ukrajini. Tisti na seznamu pa pravijo, da so ponosni na to.

"Mislim, da ni posebej pametno izrekati takšne prepovedi vstopa," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Steinmeier med včerajšnjim obiskom v mestu Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine.

Kot je v petek povedal nizozemski premier Mark Rutte, je Rusija v četrtek številnim evropskim diplomatskim predstavništvom predala seznam ljudi, ki ne smejo več stopiti na rusko ozemlje. Na seznamu naj bi bilo 89 imen.

Z nemškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so od Moskve zahtevali več pojasnil. Poudarili so, da imajo osebe, ki so na tem seznamu, pravico vedeti, zakaj so bili uvrščeni nanj, da lahko tako sprejmejo ustrezne zakonske ukrepe.

Švedska zunanja ministrica Margot Wallström je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prav tako zahtevala dodatna pojasnila. "Gre za osupljivo vedenje, ki na žalost ne izboljšuje ugleda Rusije," je dejala.

Evropska poslanka iz Švedske Anna Maria Corazza Bildt, ki naj bi bila zaradi številnih izrečenih kritik na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina uvrščena na ta seznam, je v odzivu dejala, da je ponosna na to. "Uvrstitev na ta seznam ne spreminja moje predanosti ljudem v Ukrajini. Prej sem ponosna, kot pa da me je strah. Putinov seznam je potrditev, da kot evropska poslanka delam prav," je tvitnila.

Na seznamu naj bi bil tudi nekdanji češki zunanji minister Karel Schwarzenberg, prav tako glasen kritik ruske politike do Ukrajine. "Ko sem videl druga imena na seznamu, sem spoznal, da sem v zelo ugledni družbi. To si štejem kot priznanje," je dejal.

Seznam evropskih politikov s prepovedjo vstopa v Rusijo naj bi bil odziv na sankcije EU proti Rusiji zaradi njene lanske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Na seznamu naj bi bili med drugim nemška evropska poslanka Rebecca Harms, nekdanji belgijski premier in vodja liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt, nekdanji poljski premier Jerzy Buzek, nekdanji namestnik britanskega premiera Nick Clegg in nekdanji evropski komisar za širitev Stefan Füle.