dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

natalija-verboten Odkrito.si

Natalija Verboten - Po 15 letih se je vrnil njen ...

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nasa prvič po 50 letih s kapsulo obiskala Luno

Deli na:
Nasa prvič po 50 letih s kapsulo obiskala Luno

Foto: Twitter

Vesoljska kapsula Orion ameriške vesoljske agencije Nasa je v ponedeljek dosegla Luno, obkrožila njeno oddaljeno stran in se s testnimi lutkami namesto astronavtov utirila v njeno orbito. To je prvi obisk Lune z Nasino kapsulo po programu Apollo pred 50 leti, vreden pa je 4,1 milijarde dolarjev.

Kapsula se je temni strani Lune 370.000 kilometrov od Zemlje približala na 130 kilometrov, njene kamere pa so Nasi poslale fotografijo Zemlje.

"Naša bledo modra pika in njenih osem milijard človeških prebivalcev se zdaj prikazujeta," je povedala komentatorka v kontroli poletov Nase Sandra Jones. Orion je med drugim preletel "jezero" Tranquility, kjer sta leta 1969 pristala ameriška astronavta Neil Armstrong in Buzz Aldrin.

Nasa je kapsulo Orion poslala v vesolje iz Kennedyjevega centra na Floridi v sredo s svojo raketo Space Launch Systems (SLS).

Orion bo konec tedna podrl Nasin rekord v oddaljenosti vesoljskega plovila, namenjenega astronavtom, od Zemlje. To bo na koncu podviga 433.000 kilometrov. Apollo 13 je bil največ 400.000 kilometrov stran od Zemlje.

Kapsula bo v lunini orbiti skoraj teden dni, nato pa se bo vrnila domov. Padec v Tihi ocean je načrtovan za 11. december.

Prihodnje leto je prav tako v okviru programa Artemis predvidena podobna pot kapsule Orion z astronavti, leta 2025 pa naj bi na Luni skušala pristati vesoljska ladja Starship zasebnega podjetja SpaceX.