nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napadalec z mačeto iz Louvra podal "svojo različico resnice"

Deli na:
Napadalec z mačeto iz Louvra podal "svojo različico resnice"

Foto: Twitter

Osumljeni napadalec, ki je v petek z mačeto pri pariškem muzeju Louvre napadel skupino varnostnih sil, je preiskovalcem razkril svojo identiteto.

Potrdil je poročila, da je 29-letni Egipčan in da mu je ime Abdulah El Hamahmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osumljenec je v petek dopoldne v bližini Louvra z mačeto napadel skupino varnostnih sil, pri tem pa vzklikal "Alahu akbar", kar pomeni "Alah je velik". V napadu je lažje ranil vojaka, drugi vojak pa ga je v samoobrambi večkrat ustrelil v trebuh.

Osumljenec je do danes že toliko okreval, da lahko govori s preiskovalci in da jim je lahko podal "svojo različico resnice", je za AFP povedal anonimni vir.

Preiskovalci domnevajo, da osumljenec sicer živi v Združenih arabskih Emiratih in da je prišel v Francijo 26. januarja z letom iz Dubaja. Že junija lani je najel stanovanje v bližini Elizejskih poljan, štiri mesece preden je zaprosil za vizum.


Medtem se je AFP v Kairu javil nekdanji egiptovski policist Reda El Hamahmi in jim dejal, da je osumljenec verjetno njegov sin, ki naj bi bil v Parizu na poslovnem potovanju. Povedal je da ni kazal znakov radikalizacije.

"Bil je na službeni poti in ko je končal obveznosti, je obiskal muzej. Odpotoval naj bi v soboto," je dejal za AFP in dodal, da ima njegov sin v Saudski Arabiji nosečo ženo in sedemmesečnega sina.

Francoske oblasti so preiskale tudi Hamahmijev profil na Twitterju, saj je bilo nekaj minut pred napadom objavljenih več sporočil v arabščini. "V imenu Alaha ... za naše brate v Siriji in borce po celem svetu," je med drugim tvitnil.

V Franciji še vedno veljajo izredne razmere, ki so jih uvedli po napadih v Parizu novembra 2015 in vmes večkrat podaljšali. Na ulicah za varnost skrbi več tisoč vojakov in policistov s puškami, tudi v okolici Louvra, ki velja za eno najpomembnejših turističnih točk v Franciji.

Zaradi več terorističnih napadov v Franciji pa muzej beleži vedno manjše število obiskovalcev, lani so pozdravili okoli 7,3 milijona obiskovalcev, kar je 15 odstotkov manj kot leta 2015.