Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na slovaških volitvah zmagala leva Smer

Deli na:

Zmagovalka sobotnih predčasnih parlamentarnih volitev na Slovaškem je levousmerjena stranka Smer bivšega premiera Roberta Fica. Kot kažejo danes objavljeni končni izidi volitev, je Smer podprlo 44,4 odstotka volivcev, tako da bo imela 83 sedežev v 150-članskem parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije. Volilna udeležba je bila 59-odstotna.

Najhujše izgube je po drugi strani utrpela trenutno vladajoča Slovaška demokratska in krščanska unija-Demokratska stranka (SDKU-DS). Zaradi korupcijskega škandala, v katerega so vpleteni njeni predstavniki, je stranka tokrat dobila šest odstotkov glasov, kar ji je prineslo enajst parlamentarnih sedežev. To je kar 17 sedežev manj kot po zadnjih volitvah leta 2010, ko je stranko podprlo 15 odstotkov volivcev.

Krščanski demokrati (KDH) in nova stranka Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (OLnO) so glede na začasne izide dobili po 16 sedežev v narodni radi, madžarsko-slovaška stranka Most-Hid pa jih je osvojila 14. Petodstotni volilni prag je prestopila še desnousmerjena stranka Sas, ki se ji v parlamentu obeta 10 sedežev.

"Izid volitev je prijetno presenečenje, število sedežev, ki smo jih osvojili, pa kaže, da ima Smer dober program," je zgodaj davi novinarjem povedal Fico. Kot je dodal, stranka zdaj lahko izpolni obljube o državi blaginje, izboljšanju stanja javnih financ ter zavzemanju za ohranitev območja evra in močno skupno evropsko valuto.

Fico bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prvi slovaški premier po osamosvojitvi države leta 1993, čigar stranka bo imela v parlamentu jasno večino. Kljub temu je napovedal, da bo njegova stranka sodelovala z ostalimi parlamentarnimi strankami, ter ponovil, da bo njegova vlada proevropska.


Fico je sicer že leta 2006 skupaj z Gibanjem za demokratično Slovaško (HZDS) in Slovaško nacionalno stranko (SNS) po volitvah sklenil vladajočo koalicijo, ki se je na oblasti obdržala do parlamentarnih volitev leta 2010.

Doslej vladajočo koalicijo desnosredinskih strank, ki so jo sestavili po volitvah 2010, so skorajda ves čas pretresale krize. Premierki Iveti Radičovi ni uspelo uskladiti številnih različnih in nasprotujočih se interesov vladajočih strank. Nazadnje se koalicija ni mogla poenotiti glede sodelovanja Slovaške pri začasnem mehanizmu za stabilnost evra (EFSF).

Radičova je nato glasovanje o mehanizmu vezala na zaupnico o vladi, ki je ni dobila, je pa Smer v zameno za dogovor o predčasnih volitvah podprla EFSF. Radičova je sicer že napovedala umik iz politike.

Za doslej vladajočo SDKU-DS sedanjega zunanjega ministra Mikulaša Dzurinde je bila na tokratnih volitvah usodna korupcijska afera Gorila, ki je dobila ime po enem od dokumentov o prisluhih. Dokument naj bi bil prepis pogovorov v nekem stanovanju med letoma 2005 in 2006.

Solastnik finančne skupine Penta, Jaroslav Haščak, naj bi se v tem stanovanju sestajal s politiki in sodelavci politikov, govorili pa naj bi o večmilijonskih podkupninah v zameno za privatizacijo. Na Slovaškem je bila tedaj na oblasti desna koalicija pod vodstvom Dzurinde. Podjetje Penta sicer oporeka avtentičnosti dokumenta. Afera je pred volitvami sprožila množične proteste po državi.