Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na severu Italije po potresu izredne razmere

Deli na:

Italijanska vlada je na severu države, ki ga je v nedeljo prizadel potres, razglasila izredne razmere in sporočila, da bo za popotresno obnovo namenila 50 milijonov evrov. Medtem se več kot 5000 ljudi na območju pripravlja, da bodo ob strahu pred novimi popotresnimi sunki še eno noč preživeli v zasilnih bivališčih.

Kot je sporočila vlada po seji v Rimu, bodo sredstva za popotresno obnovo, tudi poškodovanih hiš in cest, namenili iz proračunskih sredstev agencije za civilno zaščito. Izredne razmere bodo trajale 60 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada bo ob tem lastnike poškodovanih poslopij začasno oprostila plačevanja davka na premoženje. Ta davek je nedavno uvedla tehnična vlada premiera Maria Montija v okviru varčevalnih ukrepov.

Dežela Emilia Romagna, ki jo je prizadel potres, leži v rodovitni dolini reke Pad, kjer se nahaja na tisoče majhnih in srednjih podjetij, med katerimi so mnoga izvozno usmerjena. Ob veliki škodi na kulturni dediščini je potres povzročil tudi pomembno škodo na številnih gospodarskih poslopjih, skladiščih, delavnicah in kmetijskih poslopjih.


Po uradnih ocenah naj bi potres kmetijstvu povzročil za 200 milijonov evrov škode. Zaradi zrušenja skladišč in drugih poslopij so izgubili tudi 300.000 hlebcev parmezana, kar pomeni deset odstotkov celotne proizvodnje na državni ravni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nedeljskem potresu z magnitudo 5,9 je umrlo sedem ljudi, 50 je bilo ranjenih. Brez strehe nad glavo je po ocenah ostalo 5260 ljudi. Najbolj so prizadeta območja Bologne, Ferrare, Modene in Mantove.

Premier Monti, ki se je zaradi potresa v ponedeljek predčasno vrnil iz ZDA, kjer je sodeloval na vrhu Nata, je včeraj obiskal več prizadetih krajev, tudi Finale Emilia, kjer je bilo žarišče potresa. Med obiskom zasilnega bivališča je obljubil, da bo vlada prebivalcem skušala pomagati pri soočenju s težkimi razmerami.

Od nedelje so območje stresli številni popotresni sunki, danes zjutraj je imel eden od njih magnitudo 3,8. Razmere še dodatno otežuje slabo vreme, kar ovira popravila na električnem omrežju, dobavi vode in čiščenje cest.