Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na pogrebu v Koebenhavnu ubitega režiserja 1200 žalujočih

Deli na:
Na pogrebu v Koebenhavnu ubitega režiserja 1200 žalujočih

Foto: Reuters

Kakih 1200 žalujočih se je danes zbralo na pogrebu prve od dveh žrtev nedavnih napadov v Koebenhavnu. K velikemu številu so verjetno prispevala poročila, da naj bi bil režiser ubit, ko je skušal ustaviti napadalca. Za varnost na pogrebu, ki se ga je udeležila tudi danska premierka Helle Thorning-Schmidt, je skrbelo 40 oboroženih policistov.

Od 55-letnega režiserja dokumentarnih filmov Finna Noergaarda so se poslovili v cerkvi na severozahodu danske prestolnice. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki povzema navedbe organizatorke Kirsten Weiss Mose, se je zbralo kakih 1200 žalujočih, med njimi premierka ter predstavniki muslimanskih in judovskih skupnosti.

Noergaarda je pred koebenhavnskim kulturnim centrom Krudttonden, kjer je ravno takrat potekal seminar o svobodi govora in islamu, 14. februarja ustrelil 22-letni Danec palestinskega porekla Omar Abdel Hamid Hussein. Ta je kasneje napadel še sinagogo in tam ubil 37-letnega Juda Dana Uzana, nato pa so policisti ubili njega. Še pet ljudi je bilo v napadih ranjenih.

Po poročanju danskega časnika Jyllands-Posten je Noergaard po navedbah očividcev skušal napadalca ustaviti, ko je ta na kulturni center izstrelil skoraj 30 nabojev.

"Ne vemo, kaj je Finn v tisti situaciji razmišljal, a prepričani smo, da ni bil zaskrbljen za lastno varnost, ampak za varnost drugih (...) Finn je umrl na valentinovo. Morda se v tem skriva posebna simbolika, saj je imel veliko srce za druge in je v svojem življenju ganil številna srca," sta medtem v pismu, ki ga je objavilo več danskih časnikov, zapisali sestri ubitega.

Ubitega Juda so medtem pokopali že minulo sredo, mladega napadalca pa v petek. Na spominski slovesnosti za žrtve napadov se je pred dobrim tednom dni zbralo več deset tisoč ljudi.