cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Okinavi množični protesti, potem ko je Američan posilil in umoril domačinko

Deli na:
Na Okinavi množični protesti, potem ko je Američan posilil in umoril domačinko

Foto: Getty Images

Na japonskem otoku Okinava se je danes zbralo na tisoče ljudi, ki v enem največjih protestov v zadnjih dveh desetletjih izražajo nasprotovanje ameriškim vojaškim oporiščem na otoku. Povod je bila aretacija ameriškega državljana, osumljenega umora domačinke, zaradi česar je ameriška vojska med drugim za 30 dni omejila uživanje alkohola izven baze.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je vojska tudi razglasila 30-dnevno žalovanje za žrtvijo. Gre za 20-letno domačinko, ki naj bi jo osumljeni 32-letni civilist, zaposlen v vojaški bazi, pred umorom tudi posilil. Odnose je še dodatno skrhala prometna nesreča z dvema poškodovanima, ki naj bi jo povzročil vinjeni ameriški mornar.

Vojska ob tem zagotavlja, da velika večina njenih pripadnikov do domačinov goji spoštljiv in prijateljski odnos. "Ne obstaja okinavski ali ameriški pogled na takšne strašne zločine. Obstaja samo en skupni pogled, in sicer prežet z gnusom in jezo do takšnih dejanj, vsi pa skupaj žalujemo za žrtvijo," je dejal častnik marincev za javne zadeve George McArthur.

Ameriška vojaška oporišča so na otoku ostala po koncu ameriške zasedbe Japonske, kar stalno povzroča trenja z lokalnim prebivalstvom. Tokratna incidenta namreč nista bila prva, v katere so bili vpleteni vojaki in drugi ameriški uslužbenci.

Še vedno žgoče vprašanje je predvsem gradnja novega ameriškega vojaškega oporišča na severu Okinave, ki naj bi nadomestilo letalsko oporišče ameriških marincev Futenma na gosto poseljenem območju. Po poročanju AFP bodo protesti izvedbo projekta še dodatno ogrozili, saj so se domačini načrtovani gradnji že večkrat odločno uprli. Vlado je k ustavitvi gradnje med drugim pozval tudi guverner Okinave Takeshi Onaga.

Soglasje o zaprtju oporišča Futenma so Japonska in ZDA dosegle leta 1996, potem ko so trije ameriški vojaški uslužbenci posilili 12-letno japonsko šolarko. Incident je takrat sprožil množične proteste proti ameriški prisotnosti.