kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Bavarskem se končuje obdobje Seehoferja, prihaja Söder

Deli na:
Na Bavarskem se končuje obdobje Seehoferja, prihaja Söder

Horst Seehofer - Foto: Reuters

Po desetih letih in pol bo nemški notranji minister Horst Seehofer predvidoma prepustil vodenje Krščansko-socialne unije (CSU) svojemu tekmecu Markusu Söderju, ki je že marca lani od Seehoferja prevzel položaj ministrskega predsednika Bavarske. Sledita biografiji obeh politikov.

Horst Seehofer: Veteran nemške politike

Po napovedanemu umiku kanclerke Angele Merkel z vrha krščanskih demokratov (CDU) konec lanskega oktobra, so bile oči uprte v prvaka Krščansko-socialne unije Seehoferja. Po 45 letih politične kariere je novembra lani le napovedal, da se bo umaknil z vrha CSU.

Čeprav je 69-letnik veteran bavarske in tudi nemške zvezne politike, je bilo zadnje leto zanj verjetno eno najtežjih. Že spomladi leta 2017 naj bi sicer razmišljal o umiku, a so ga pregovorili, naj stranko popelje na še ene zvezne volitve. Na njih se je CSU slabo odrezala in pritiski nanj, naj se odpove vsaj enemu od dveh vodilnih položajev, je še narasel. Konec leta 2017 je pristal, da položaj ministrskega predsednika Bavarske prepusti svojemu največjemu tekmecu Markusu Söderju.

Težave so se nadaljevale s selitvijo v Berlin, kjer je lani spomladi zasedel položaj notranjega ministra. V manj kot pol leta pa je spravil koalicijo na rob obstoja kar dvakrat.

Po krizah na zvezni ravni so sledile porazne volitve na Bavarskem, kjer je podpora CSU znatno padla. Po Merklovi je tudi sam napovedal umik s čela CSU.

Seehofer je sicer imel dar, da je začutil, kaj si želijo državljani, v zadnjem letu pa je prednjačila njegova druga lastnost - trmoglavost. Zaradi svoje politične trme je predvsem, ko je bil tarča kritik, ravnal po svojih občutkih in redko upošteval mnenja drugih. Zaradi tega je okoli prvaka CSU v zadnjih mesecih sevala praznina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Seehofer je v svoji več kot 45-letni politični karieri dosegel marsikaj in zasedal številne položaje. Med drugim je kar 28 let preživel v bundestagu, 12 let je bil državni sekretar in zvezni minister, deset let je bil ministrski predsednik Bavarske, leta 2008 je prevzel vodenje CSU.

Bavarec svojega zasebnega življenja ne obeša na veliki zvon. Odraščal je v konservativnem katoliškem okolju v Ingolstadtu, kjer je oče delal kot voznik tovornjaka, mama pa je skrbela za dom. S svojo drugo soprogo Karin Seehofer ima tri odrasle otroke, leta 2007 pa se mu je rodila še zunajzakonska hči.


Markus Söder: Ambicioznež od mladih let

Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder nikoli ni skrival svojih ambicij, že vse od mladih let si je namreč želel prevzeti vodenje CSU in tudi Bavarske. Po več letih rivalstva in bojev za oblast mu je sprva uspelo prevzeti vodenje bavarske vlade, zdaj pa se bo zavihtel še na vrh stranke.

Čeprav Söder pogosto polni časnike s svojimi izjavami, ki jih podaja brez dlake na jeziku, se mu je v političnih vodah vedno znova uspelo izogniti škandalom, ki so pokopali njegove tekmece, in se je vztrajno vzpenjal po lestvici.

Tudi na zadnjih deželnih volitvah na Bavarskem, ko je CSU dosegla le 37 odstotkov glasov, mu je uspelo, da je stranka za neuspeh okrivila le Seehoferja. A bi lahko tudi Söderja, ki je bil vodilni kandidat na volitvah in je med predvolilno kampanjo z izjavami o migrantski politiki naredil nekaj strateških napak, piše časnik Tagesspiegel.

Ko je Söder pred več kot 25 leti vstopil v podmladek stranke je bil ministrski predsednik Bavarske še Franz Josef Strauss, ki je na deželnih volitvah stranki zagotovil 58 odstotkov glasov. Evangeličan ni skrival, da je Strauss njegov vzor, in se je rad pohvalil s tem, da je imel v svoji mladostniški sobi obešen njegov plakat.

V deželni parlament mu je uspelo vstopiti leta 1994 pod predsednikom CSU Edmundom Stoiberjem, ki je Söderja podpiral na politični poti. Tako ga je leta 2003 imenoval za generalnega sekretarja stranke, štiri leta kasneje pa je postal deželni minister za zvezne in evropske zadeve. Od leta 2011 je vodil bavarsko finančno ministrstvo, a je imel oči še vedno uprte v položaj prvega moža Bavarske.

Odkar je leta 2008 vajeti v CSU prevzel Seehofer, je med njima vladala napetost, prvič pa je spor postal javen leta 2012, ko ga je Seehofer kritiziral zaradi njegovih "karakternih šibkosti". Počasi sta se začela znotraj stranke oblikovati dva tabora in po zveznih volitvah leta 2017 je Söderjev tabor tudi resno napadel Seehoferja.

Pritiski na Seehoferja so se krepili in pred enim letom je svojemu tekmecu nerad izpolnil dolgoletno željo, ko mu je omogočil, da postane ministrski predsednik Bavarske. Po prevzemu vodenja dežele pa bo 52-letnik zdaj predvidoma prevzel še vodenje CSU.

Söder sicer pred mediji ne skriva svojih konjičkov, tako je znano, da je ljubitelj pusta. Skupaj s soprogo Renate Söder sta se med drugim v preteklosti že preoblekla v risane like Homerja in Marge Simpson ter Shreka in Fione. Söder ima štiri otroke, tri s soprogo in eno hčer iz starejše zveze.