nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Moscovici svari Britance pred znižanjem davka na dohodek podjetij

Deli na:
Moscovici svari Britance pred znižanjem davka na dohodek podjetij

Foto: Getty Images

Britanska ideja za znižanje davka od dohodkov pravnih oseb s sedanjih 20 odstotkov pod 15 odstotkov ni dobra ideja, je prepričan evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici. V današnjem pogovoru za francoski radio je bil evropski komisar skeptičen do predloga, s katerim želijo Britanci ohraniti naložbe podjetij.

Britanski finančni minister George Osborne je v ponedeljek za ohranitev naložb podjetij, ki so po odločitvi Britancev za izstop iz EU precej negotove, napovedal več ukrepov, tudi znižanje davka na dohodek podjetij.

Odziv EU na predlog je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP "hladen", opozorili pa so, da bi to lahko med državami spodbudilo boj, katera bo z nižajem davkov privabila več naložb.

Moscovici je v pogovoru za Radio Classique dejal, da se države ne smejo spustiti v "fiskalni boj oz. fiskalni dumping".

Z uveljavitvijo Osbornovega predolga bi bila stopnja davka od dohodkov pravnih oseb najnižja od vseh velikih svetovnih gospodarstev in bi se približala 12,5-odstotni stopnji v sosednji Irski, ki skupaj s Ciprom in nekaterimi državami iz srednje in vzhodne Evrope velja za najbolj konkurenčno pri tem davku.

Že pred referendumom o obstanku v EU so bili v Veliki Britaniji po znižanju davka od dohodka podjetij na 19 odstotkov v prihodnjem letu ter na 17 odstotkov v letu 2020.

Osborne pa poleg znižanja davka na dohodek podjetij načrtuje še ukrepe za privabitev naložb iz Kitajske, spodbude za kreditiranje, nadaljevanje konsolidacije javnih financ in pa naložbe v industrijska območja na severozahodu države.