Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Morales: Ugrabili so me kot talca

Deli na:
Morales: Ugrabili so me kot talca

Foto: Reuters

Letalo bolivijskega predsednika Eva Moralesa je danes po 13 urah odletelo z dunajskega letališča. Pred tem je Morales avstrijski policiji dovolil, da preišče njegovo letalo in ugotovila, če je na krovu nekdanji analitik ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden, ki ga sicer niso našli, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predstavnik avstrijskega zunanjega ministra pa je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da so rezultate preiskave delili s Španijo, ki jo je skrbelo, da bi se na letalu, ko bi to preletelo njen zračni prostor, nahajal Snowden. Avstrijsko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da je Morales v preiskavo privolil.

Na krovu letala je bilo poleg Moralesa še šest sodelavcev njegovega kabineta, Snowdna pa na letalu niso našli.

Morales pa je sedaj že odletel z dunajskega letališča, kjer je obtičal za 13 ur. Bolivijski predsednik se je pred tem poslovil pred množico novinarjev. Pri tem pa je ostro kritiziral države, ki mu niso dovolile preleteti njihovega ozemlja. Kot zadnja je to omogočila Španija, pred tem pa so svoj zračni prostor za Moralesovo letalo odprle Italija, Francija in Portugalska.


Morales se je pritožil, da so ga "ugrabili za talca" in dejal, da so za njegovo zadržanje na dunajskem letališču odgovorne države naredile "zgodovinsko napako" ter da ne razume, zakaj so to storile.

Govorice, da se na njegovem letalu nahaja Snowden, je ponovno kategorično zavrnil in dodal, da je bil njegov prisilni postanek na Dunaju namenjen izključno temu, da bi ustrahovali države, kot je Bolivija. Po njegovih besedah je šlo za provokacijo in to ne samo proti njemu, temveč proti celotni Latinski Ameriki in vsem državam, ki se ne želijo podvreči ZDA.

Kakšne posledice bo drža tistih držav, ki so ovirale njegov polet domov, imela za odnose z Latinsko Ameriko, pa še ni mogel oceniti. Medtem je ravnanje Avstrije ocenil dobro in se ji je zahvalil za ustrezno obravnavo.

Morales je na Dunaju pristal, ko se je vračal iz Moskve, kjer se je mudil na neki konferenci, države pa so mu pot čez svoje ozemlje preprečile zaradi suma, da naj bi bil na letalu Snowden.