Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ministri EU udarili po Madžarski

Deli na:
Ministri EU udarili po Madžarski

Foto: Profimedia

Madžarski zakon glede homoseksualnosti v izobraževalnem sistemu še naprej sproža burne odzive med članicami EU. Po besedah nemškega državnega sekretarja Michaela Rotha je zakon v nasprotju z evropskimi vrednotami. Države Beneluksa bodo glede tega vprašanja podale jasno stališče, pa je napovedal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn.

Roth je odločitev madžarskega parlamenta, ki je minuli torek potrdil zakon, ki prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu, označil za "veliko težavo".

Popolnoma nobenega dvoma ne bi smelo biti glede spoštljivega ravnanja z manjšinami, tudi na podlagi spolne usmerjenosti, je dejal pred začetkom zasedanja ministrov EU za evropske zadeve v Luxembourgu in dodal, da je treba danes glede tega poslati jasno znamenje.

Kar si dovolijo Madžari, je neevropsko in tega v 21. stoletju naj ne bi počeli, je dejal luksemburški zunanji minister. Napovedal je, da bodo države Beneluksa podale jasno stališče in upa, da bodo to storile tudi druge članice.

"Pomembno je, da vsi razumemo, da barve mavrice združujejo našo raznolikost," pa je dejala portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sicer ob prihodu na zasedanje zavrnil obsodbe na račun madžarskega zakona. Pojasnil je, da zakon ni uperjen proti nobeni skupnosti na Madžarskem, pač je to zakon proti pedofiliji in za zaščito otrok. Ta zakon jasno navaja, da je treba pedofilske zločine zelo strogo kaznovati. Zakon daje staršem otrok, mlajših od 18 let izključno pravico, da izobražujejo svoje otroke glede spolne usmerjenosti, je pojasnil. Vsem, ki kritizirajo zakon, pa je očital, da širijo napačne informacije.


Vladavina prava bo sicer ena pomembnejših točk današnjega zasedanja. Potekalo bo namreč zaslišanje v skladu s postopkom 7. člena pogodbe o EU o pravni državi na Poljskem in o vrednotah EU na Madžarskem.

Čas je, da ocenimo in razumemo stanje vladavine prava v obeh članicah in vidimo, kjer smo in kam lahko gremo pri tem zelo pomembnem vprašanju, je še povedala Zacariasova.

Nemški državni sekretar pa je priznal, da postopki tečejo že več let in da se mnogi sprašujejo, kdaj se bodo končali. "Dokler ne bodo izpolnjeni pogoji," je ponudil odgovor Roth.

Da se situacija ne razvija v pravo smer, je danes dejala tudi podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. Zato bo na zasedanju predstavila, kje Evropska komisija vidi poslabšanje, je pojasnila.

Načelo vladavine prava po njenih besedah vidijo kot temelj evropske demokracije, torej je preveč stvari na kocki. Zato je treba nadaljevati ta postopek, ker da še vedno vidijo sistematične težave tako na Madžarskem kot Poljskem, je dejala in pripomnila, da bi si želela slišati pozitivne novice iz obeh držav.

Zasedanja, ki še zadnjič poteka pod predsedujočo Portugalsko, se udeležuje tudi državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan. Kot je dejal, je današnje zasedanje posebno, saj bo prevzel vlogo predsedujočega Svetu EU za splošne zadeve, ko bo Slovenija s 1. julijem prevzela predsedovanje.