pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova v novoletni poslanci okarala protestnike proti priseljencem

Deli na:
Merklova v novoletni poslanci okarala protestnike proti priseljencem

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v novoletni poslanici pozvala sodržavljane, naj se ne udeležujejo protestov proti priseljencem. Organizatorje teh shodov je ob tem okarala, da imajo sovraštvo v svojih srcih.

Merklova je v poslanici, ki bo predvajana ob 18. uri, stopila v bran politiki sprejemanja beguncev, ki bežijo pred vojnami, in zavrnila trditve desničarskih voditeljev, da so oni pravi glas države.

"Oni pravzaprav mislijo, da drugi ne spadate sem zaradi vaše barve kože, vaše veroizpovedi," je dejala Merklova. "Naj povem vsem, ki se udeležujejo teh protestov: Ne sledite njihovim pozivom, ker imajo v svojih srcih predsodke, hlad in celo sovraštvo," je dodala.

Skupina, ki se je poimenovala Pegida (Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda), je v zadnjem času pripravila vrsto protestov v Dresdnu, uperjenim proti muslimanom v Nemčiji. Zadnjega zborovanja, 22. decembra, se je udeležilo več kot 17.000 ljudi. Ankete kažejo, da se s protestniki do neke mere strinja tretjina Nemcev.

Merklova je poudarila, da je dolžnost Nemčije, da sprejme ljudi, ki bežijo pred vojno, in jim nudi zatočišče, da lahko brez strahu vzgajajo svoje otroke.

V poslanici se je dotaknila tudi krize v Ukrajini. Poudarila je, da je bilo rusko posredovanje v Ukrajini preizkus za temelje miroljubnega reda v Evropi. "Absolutno ni vprašanje, da si prizadevamo za varnost v Evropi v partnerstvu z Rusijo, ne proti Rusiji," je dejala kanclerka po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.