benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova na turneji po Balkanu tudi o navalu azilantov na Nemčijo

Deli na:
Merklova na turneji po Balkanu tudi o navalu azilantov na Nemčijo

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes v Albaniji začela dvodnevno turnejo po Balkanu, v okviru katere bo obiskala še Srbijo ter Bosno in Hercegovino. V ospredju pogovorov z voditelji vseh treh držav bodo po napovedih odnosi z Nemčijo in EU ter gospodarska in energetska vprašanja.

V Tirani, prvi postaji njene turneje, bosta nemško kanclerko danes popoldne sprejela premier Edi Rama in predsednik Bujar Nishani. Zvečer bo odpotovala v Beograd, kjer se bo srečala s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem.

V srbski prestolnici bo začela tudi drugi dan turneje. Po pogovorih s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem bo odpotovala v Sarajevo, zadnjo postajo turneje. Tam ima med drugim na programu pogovore s predsednikom vlade Denisom Zvizdićem, ogled razstave Srebrenica 11/07/1995 ter srečanje s predstavnicami združenja Mater Srebrenice.

V video posnetku, ki ga je objavila nekaj dni pred obiskom na Balkanu, Merklova poudarja, da imajo vse države Zahodnega Balkana perspektivo članstva v Evropski unij. Ob tem priznava, da je na območju še veliko težav, da pa je že opazen napredek.

Merklova bo z voditelji treh balkanskih držav govorila tudi o dramatičnem povečanju prošenj za azil v Nemčiji s strani prebivalcev regije ter o slabih razmerah za Rome v regiji.

Albanija od obiska Merklove po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakuje več denarja od Berlina, predvsem za izgradnjo infrastrukture. Srbija si želi priznanja za reforme, ki jih je izvedla ob približevanju EU, BiH pa predvsem gospodarsko pomoč, ki bi preprečila bankrot in socialne nemire v državi.