901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova: Erdogan lahko preganja satirika, ki ga je užalil

Deli na:
Merklova: Erdogan lahko preganja satirika, ki ga je užalil

Foto: Getty Images

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes sporočila, da je nemška vlada prižgala zeleno luč za kazenski pregon satirika Jana Böhmermanna, ki je konec marca v svoji oddaji užalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Hkrati pa je Merklova napovedala odpravo spornega zakona, ki bo kazenski pregon satirika sploh omogočil.

Böhmermann je 31. marca v svoji oddaji na javni televiziji ZDF v pesmi Erdogana med drugim obtožil, da gleda otroško pornografijo in spolno občuje z živalmi.

Erdogan je komika osebno ovadil in sicer na podlagi nemškega zakona, ki prepoveduje žaljenje tujih voditeljev držav. A za sprožitev tovrstnega kazenskega postopka je bila potrebna odobritev nemške vlade.

Čeprav so mnogi Nemci Böhmermannovo pesem označili za neokusno - tudi Merklova jo je ocenila kot namenoma žaljivo, pa je primer sprožil žgočo razpravo o pravici do svobode govora in tudi o tem, ali je omenjeni zakon, ki prepoveduje žaljenje tujih dostojanstvenikov, še primeren ali bi ga bilo treba odpraviti.

Merklova je danes napovedala, da bodo ta zakon odpravili še v tem mandatu, saj da je nepotreben, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kljub temu pa so dopustili, da se sproži kazenski pregon. "V pravni državi ni vlada tista, ki bi preganjala koga zaradi kršitev svobode tiska ali izražanja, ampak so to tožilci in sodišča," je v izjavi za javnost sporočila kanclerka in dodala, da bo imelo zadnjo besedo pri tem pravosodje.

Razprave o tem, ali dopustiti pregon satirika ali ne, so bile očitno pereče tudi znotraj vladne koalicije. "Različna stališča" je priznala tudi Merklova v sporočilu za javnost, vodja poslanske skupine socialdemokratov Thomas Oppermann pa je kar na Twitterju potezo vlade označil za napačno. "Kazenski pregon satire zaradi 'razžalitve veličanstva' ne sodi v moderno demokracijo," je zapisal.

Na drugi strani pa mu je že odgovoril generalni sekretar krščanskih demokratov Merklove Peter Tauber in zatrdil, da nemška vlada jemlje pravno državo resno, "četudi to kdaj boli", je še poročala dpa.

Erdoganova užaljenost je sicer okrepila tudi razpravo o dogovoru med EU in Turčijo glede zajezitve migrantskega toka. Voditelji članic EU naj bi namreč preveč popustili Erdoganu pri izvajanju pravice do svobode govora in medijev v Turčiji, kjer sodišča kazensko preganjajo več novinarjev in medijev, ker da so žalili predsednika.

Sam Böhmermann je sicer pojasnil, da se je s svojo pesmijo zgolj odzval na po njegovem mnenju pretirano razburjenje turške politike zaradi neke druge satirične pesmi, objavljene 17. marca na nemškem radiu NDR. V njej so Erdoganu očitali pretirano zapravljanje in zatiranje državljanskih svoboščin, a v veliko milejšem in manj žaljivem tonu, kot je to storil Böhmermann. Kot je dejal tedaj ob predvajanju, so želeli na ZDF pokazati, kaj so dejansko meje satire v Nemčiji.