sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mednarodni prevozniki nasprotujejo minimalni plači v Nemčiji

Deli na:
Mednarodni prevozniki nasprotujejo minimalni plači v Nemčiji

Foto: Reuters

Mednarodna unija cestnega prometa (IRU) je nemške oblasti pozvala, da za mednarodne prevoznike nemudoma uvedejo začasno opustitev minimalne plače, ki je v Nemčiji v veljavo stopila z novim letom. Članice EU in Evropsko komisijo pa v IRU pozivajo, da podprejo njihova prizadevanja za moratorij na minimalno plačo, tako za potniški kot tovorni promet.

Predstavnik IRU Michael Nielsen je včeraj opozoril, da nova pravila o minimalni plači po razlagi nemških oblasti veljajo za vse prevoze v Nemčiji, minimalna plača pa tako velja tudi za tiste prevoznike, ki so v državi le nekaj ur.

"Nesprejemljivo je, da nemške oblasti lahko podjetje oglobijo za do 500.000 evrov, če ne upošteva njihovih pravil o minimalni plači, saj ni nikjer nobene pravne razlage, zakaj bi jih morali upoštevati," je poudaril Nielsen. IRU in članice EU tudi nikoli niso bili uradno obveščeni o uveljavitvi nove zakonodaje in pravnih posledicah, ki jih ta prinaša tujim prevoznikom.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po njegovih besedah tudi sama spoznala, da pravna ureditev na tem področju povzroča nekaj težav mednarodnim prevoznikom.

S 1. januarjem je bila namreč v Nemčiji uveljavljena minimalna plača, in sicer v višini 8,5 evra na uro. Nemčija je bila doslej ena od le sedmih držav članic EU, ki ni imela univerzalne minimalne plače. Prej je bilo to vprašanje v najmočnejšem evropskem gospodarstvu urejeno v okviru dogovorov znotraj posameznih sektorjev.