900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mediji: Sporni republikanec Hagel nov obrambni minister ZDA

Deli na:
Mediji: Sporni republikanec Hagel nov obrambni minister ZDA

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama naj bi v kratkem, predvidoma že v ponedeljek, na položaj obrambnega ministra imenoval nekdanjega republikanskega senatorja Chucka Hagela, poroča danes več ameriških medijev, med njimi CNN. Republikanci s to izbiro, čeprav gre za njihovega strankarskega kolega, niso zadovoljni, zato se obeta hud boj v kongresu.

66-letnemu Hagelu republikanci med drugim očitajo, da vodi do Izraela sovražno politiko in da je naiven glede Irana, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hagelu so po drugi strani bolj naklonjeni demokrati, a tudi ne vsi, tako da se obeta oster boj za 60 glasov, kolikor jih potrebuje za potrditev v senatu.

Viden republikanski senator Lindsey Graham je za CNN ocenil, da bi bil Hagel "najbolj antagonističen obrambni minister do države Izrael v zgodovini našega naroda". Označil ga je kot "neverjetno sporno" izbiro, s katero se mnogi, med drugim on sam, ne bodo mogli sprijazniti.

Odlikovani veteran vojne v Vietnamu je sicer znan predvsem po svojih od strankarske pripadnosti neodvisnih stališčih in pa nagnjenosti, da govori brez dlake na jeziku. Nekateri republikanci mu niso nikoli odpustili njegove glasne kritike na račun prejšnjega predsednika Georgea Busha mlajšega in njegove vojne v Iraku.

Kot še dodaja AFP, se bo moral naslednji obrambni minister, kdorkoli že bo, soočiti predvsem s krčenjem obrambnega proračuna, zaključevanjem vojne v Afganistanu ter nevarno situacijo v Siriji in tudi v Iranu. S položaja obrambnega ministra se sicer ob začetku Obamovega drugega predsedniškega mandata umika Leon Panetta.