Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

McCain in ameriški diplomati Obamo obtožili, da je dopustil vzpon Islamske države

Deli na:
McCain in ameriški diplomati Obamo obtožili, da je dopustil vzpon Islamske države

Foto: Arhiv Reporterja

Republikanski senator iz Arizone John McCain je v četrtek predsednika ZDA Baracka Obamo obtožil, da je neposredno odgovoren za pokol v Orlandu zaradi svoje politike do Iraka in Sirije, kjer je dopustil vzpon skrajne skupine Islamska država (IS). New York Times pa je objavil pismo diplomatov, ki menijo podobno.

Na McCaina se je takoj vsula toča kritik s strani demokratskih kolegov v senatu, ki so 80-letnega senatorja obtožili, da se obnaša podobno kot predsedniški kandidat Donald Trump, ki je Obamo obtožil, da je na strani teroristov. McCain je kasneje dejal, da se je zagovoril. Pojasnil je, da Obama ni odgovoren za napad osebno, ampak je kriva njegova politika do Bližnjega vzhoda.

McCain Obami očita to, da je iz Iraka umaknil ameriške sile, kar je bilo sicer v dogovoru z iraško vlado in administracijo predsednika Georga Busha mlajšega, ki je leta 2003 sprožil vojno v Iraku. Demokrati so McCainove besede izkoristili za napad nanj in vse senatne republikance, da so lutke Donalda Trumpa.

Vendar pa je potem New York Times na spletu objavil informacijo o pismu 50 diplomatov State Departmenta, ki so zelo kritični do Obamove politike v Siriji. Predsedniku očitajo, da po nepotrebnem ovira diplomatska prizadevanja za konec državljanske vojne, ki je doslej zahtevala 400.000 življenj, ker ne bombardira položajev vojske predsednika Bašarja Asada.

Ameriški diplomati so prepričani, da so vsa diplomatska prizadevanja državnega sekretarja Johna Kerryja zaman, če Asadu ne bodo dali jasno vedeti, da se mora pogajati o rešitvi krize v državi. ZDA bombardirajo položaje IS, Asadu je medtem priskočila na pomoč Rusija, ki bombardira vse, kar ni z Asadom in ta počasi osvaja nazaj izgubljeno ozemlje in ne vidi razloga, da bi sestopil z oblasti.