andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maroko pretresel samomor dekleta, prisiljenega v poroko s posiljevalcem

Deli na:

Maroška vlada razmišlja o spremembi zakonodaje na področju pravic žensk, potem ko je državo pretresel samomor 16-letnega dekleta Amine Filali, prisiljenega v poroko z moškim, ki jo je pred tem posilil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Amino je na poti iz šole v gozdu v bližini severnega mesta Larache prestregel 25-letni Mustafa Salek, ji grozil z nožem in jo nato posilil. Aminin oče je sicer vložil tožbo zoper Saleka, a je sodnik organiziral pogajanja med družinama, dekle pa so nato prisilili, da se mora s svojim posiljevalcem poročiti, da bi oprala svoj ugled in Saleku pomagala, da se izogne zaporu.

"Ideja mi ni bila všeč, a je moja žena vztrajala pri njej, saj se je bala tradicije in odziva družbe," je v intervjuju za španski časnih El Mundo povedal Aminin oče Lahcen Filali.

Vendar pa se je dekletovo življenje kmalu po poroki spremenilo v pekel, saj jo je mož pretepal, njegova družina pa je krivdo za posilstvo zvalila nanjo in jo označila za prostitutko, so povedali člani družine Filali. Iz obupa pa je Amina nato naredila samomor z zaužitjem podganjega strupa.

Dejanje je dekle spremenilo v simbol zatiranja žensk v tej severnoafriški kraljevini. Primer je sprožil številne proteste, spletne kampanje in obljube islamistične vlade premiera Abdelilaha Benkirana, da bo razmislila o spremembah zakona. Maroški kralj Mohamed VI. je sicer znan kot pionir na področju zagotavljanja pravic žensk v arabskem svetu.

Prenovljen družinski zakonik ali mudavana, sprejet leta 2004, je med drugim ženskam omogočil, da lahko zaprosijo za ločitev. Moškim je prepovedal, da bi svoje žene odgnali od doma, omejil pa je tudi poligamijo, izboljšal pravice žensk pri dedovanju ter dvignil starostno omejitev žensk ob poroki s 15 na 18 let.

Kljub temu se ženske še vedno lahko poročijo mlajše od 18 let, če to odobri sodnik, kar se je zgodilo v primeru Amine Filali. Konservativni sodniki namreč velikokrat odločajo na podlagi tradicionalnih vrednot in letno izdajo več kot 30.000 dovoljenj za poroke mladoletnic. Maroška zakonodaja prav tako dovoljuje, da se lahko morebitni posiljevalec izogne zaporu, če se s svojo žrtvijo poroči.

Če je posiljevalec spoznan za krivega, mu po maroški zakonodaji grozi do 20 let zaporne kazni. Veliko težavo pa predstavlja prepričanje, da so žrtve posilstva same krive za zločin, kar je posebej pogosto v manjših vaseh na podeželju, v kakršni je živela tudi Amina. Njen oče, ki sam nima denarja za odvetnika, bo sedaj skušal s pomočjo organizacij za pravice žensk tožiti hčerkinega posiljevalca zaradi odgovornosti za njen samomor.

Maroška vlada, ki je novembra postala prva islamistična vlada v tej državi, je bila v odzivu na primer Filali neenotna, navaja dpa. Pravosodni minister Mustafa Ramid je namreč sprejel Salekovo različico zgodbe, ki je trdil, da je Amina privolila v spolni odnos z njim.

Ministrica za družinska vprašanja Basima Hakaui, edina ženska predstavnica vlade, pa je stopila na stran feministk. "Nujno moramo spremeniti zakonodajo, potrebna pa je tudi razprava o porokah mladoletnic," je povedala.