Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mario Monti: Najhuje je mimo

Deli na:

Italijanski premier Mario Monti je po srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel v Rimu poudaril, da v Evropski uniji ni časa za počitek, čeprav je videti, da je najbolj akutna faza dolžniške krize končana. Merklova je po srečanju izpostavila pogumne reforme, ki jih je v zadnjem času izpeljala Italija.

Evropska unija se mora po Montijevih besedah po podpisu fiskalnega pakta v enaki meri posvetiti politikam, ki bodo spodbudile gospodarsko rast. Italija je, tako Monti, preprečila, da bi šla po poti Grčije, vendar to še ne pomeni, da zdaj lahko počiva.

Monti je na novinarski konferenci po srečanju z Merklovo dejal še, da morajo posamezne države res opraviti svojo domačo nalogo, a da obstaja tudi skupna hiša, Evropska unija, ki jo je potrebo okrepiti. S tem se je strinjala tudi Merklova, ki pričakuje okrepitev evropskih institucij, še posebej enotnega trga in sodelovanja med državami.

Italijanski premier je dodal še, da Italija doslej ni zaprosila za pomoč niti iz sklada za reševanje evra niti kateregakoli drugega sklada. Odnose z Nemčijo je sicer označil za izjemno dobre.

Merklova in Monti sta, tako Merklova, precej govorila o davku na finančne transakcije. Dejala je, da je potrebno pri uvedbi takšnega davka upoštevati učinke na konkurenčnost gospodarstva in da iščejo skupno stališče. Po njenih napovedih bo skupno stališče Italije in Nemčije znano konec marca.

Monti je glede uvedbe davka na finančne transakcije dejal, da bi bilo takšen davek najbolje uvesti v celotni Evropski uniji. Uvedbi takšnega davka najbolj nasprotujejo v Veliki Britaniji, kjer se bojijo negativnih učinkov na močan finančni sektor v državi.

Merklova in Monti sta spregovorila tudi o razmerah v Siriji, ki jih je Merklova označila za dramatične in obžaluje, da rešitve še niso našli.

Monti je na novinarski konferenci dejal še, da nima dovolj časa, da bi lahko prevzel še vodenje evroskupine, o čemer se ugiba.

Nemška kanclerka bi se morala z italijanskim kolegom v Rimu sestati že 17. februarja, a so srečanje zaradi odstopa nemškega predsednika Christiana Wulffa v Berlinu takrat odpovedali.