Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mandelo položili k zadnjemu počitku

Deli na:
Mandelo položili k zadnjemu počitku

Foto: Reuters

Nelsona Mandelo, prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike, so danes položili k zadnjemu počitku. Pokop je sledil državnemu pogrebu, polnemu čustvenih nagovorov in sloves ter zavez k nadaljevanju njegovih naporov za dosego idealov pravičnosti in enakosti.

Mandelo so pokopali v družinskem grobu v njegovem domačem kraju Qunu, pogreba pa so se udeležili njegova vdova Graca Machel, nekdanja soproga Winnie Madikizela-Mandela in približno 450 izbranih gostov, med katerimi je bil tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma.

Krsto z Mandelo je do pokopališča nosila vojska, spremljala pa jo je Mandelova družina in prijatelji. Preden so krsto položili v grob, so prizorišče preleteli trije vojaški helikopterji in šest bojnih letal, v njegovo čast so zadonele tudi topovske salve.

Pokop je sledil slavnostnemu državnemu pogrebu, ki je trajal precej dlje od predvidenih dveh ur, saj so se čustveni govorci težko poslovili od Mandele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Oseba, ki tukaj leži, je največji sin Južne Afrike," je dejal namestnik predsednika Afriškega nacionalnega kongresa Cyril Ramaphosa na žalni slovesnosti, na kateri se je pred pokopom okrog 4500 žalujočih poslovilo od ikone boja proti apartheidu.

Pred predsedniško palačo v Ljubljani so bile ob pogrebu Mandele zastave spuščene na pol droga. Predsednik republike Borut Pahor se je za to odločil v znak žalovanja in izjemne zapuščine preminulega Mandele, so sporočili iz urada predsednika

S pogrebom se je končalo desetdnevno žalovanje za nekdanjim južnoafriškim predsednikom, ki je preminil prejšnji četrtek.