Revija Reporter
Svet

Makedonski parlament potrdil novo vlado Zorana Zaeva

STA

1. jun. 2017 7:22 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Zoran Zaev.

Arhiv Svet24

Skoraj šest mesecev po parlamentarnih volitvah je Makedonija dobila novo vlado. Parlament v Skopju je pozno v sredo potrdil vladno ekipo pod vodstvom socialdemokratskega premierja Zorana Zaeva.

Po dvodnevni razpravi jo je podprlo 62 poslancev, s čimer naj bi se končno zaključila dve leti trajajoča politična kriza v državi.

Proti vladi je glasovalo 44 poslancev, pet se jih je glasovanja vzdržalo. "Lahko sporočim, da je bila nova vlada izvoljena," je po glasovanju dejal predsednik parlamenta Talat Xhaferi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V novo vlado poleg socialdemokratov spadata še manjši albanski stranke DUI in Zavezništvo Albancev. Tretja albanska stranka, Gibanje Besa, ne bo del vlade, namerava pa v parlamentu podpirati koalicijo.

Prvič po letu 2006 v vladi ni konservativne stranke VMRO-DPMNE dolgoletnega premierja Nikole Gruevskega. Brez imunitete bi se lahko Gruevskemu in njegovim najtesnejšim sodelavcem obetal celo kazenski pregon. Posebno tožilstvo jim očita težka kazniva dejanja, vključno s pranjem denarja, korupcijo in prisluškovanjem državljanom.

Makedonijo sicer že od leta 2015 hromi globoka politična kriza. Niti predčasne parlamentarne volitve minulega decembra, glede katerih so se strani v državi zedinile ob posredovanju EU, niso prinesle izhoda. Konservativci so sicer zopet postali največja stranka, a niso našli koalicijskega partnerja za vladanje.

Predsednik države Gjorge Ivanov, ki je blizu konservativcem, nato dolgo ni hotel podeliti mandata za sestavo vlade socialdemokratu Zaevu, čeprav mu je uspelo zbrati parlamentarno večino. Kot je utemeljeval, naj bi v koalicijskem dogovoru določena razširitev pravic albanske manjšine ogrožala enotnost Makedonije.

Kriza je doživela vrhunec z vdorom v parlament. Ko je nova parlamentarna večina konec aprila namreč izvolila Albanca Xhaferija za novega predsednika parlamenta, so v parlament vdrli privrženci VMRO-DPMNE in izbruhnilo je nasilje. Več kot 100 ljudi je bilo poškodovanih, med njimi tudi poslanci.

Pod pritiskom ZDA in EU je Ivanov sredi maja vendarle popustil in podelil Zaevu mandat. Ta je skupaj s koalicijskima partnericama Ivanovu pisno zagotovil, da njegov koalicijski program ne bo kršil niti makedonske ustave niti zakonodaje.

Zaev je 25-člansko vlado predstavil že v nedeljo zvečer, v njej pa bo sedem pripadnikov albanske manjšine. Novi vodja makedonske diplomacije bo karierni diplomat in nekdanji veleposlanik v ZDA Nikola Dimitrov, Radmila Šekerinska bo ministrica za obrambo, Oliver Spasovski pa notranji minister. Vsi trije so iz SDSM. Za približevanje Makedonije Evropski uniji bo pristojen Bujar Osmani iz stranke DUI.