horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Svet

Majav stolček Jandrokovića

Deli na:

Hrvaški časnik Nacional danes piše, da Gordan Jandroković zelo verjetno ne bo več dolgo hrvaški zunanji minister. Napačen odziv zunanjega ministrstva na odločitev švicarske vlade o prepovedi vstopa nacionalističnem pevcu Marku Perkoviću Thompsonu naj bi bila zgolj ena izmed Jandrokovićevih zgrešenih potez.

Hrvaški časnik Nacional danes piše, da Gordan Jandroković zelo verjetno ne bo več dolgo hrvaški zunanji minister. Napačen odziv zunanjega ministrstva na odločitev švicarske vlade o prepovedi vstopa nacionalističnem pevcu Marku Perkoviću Thompsonu naj bi bila zgolj ena izmed Jandrokovićevih zgrešenih potez.

Nacional napoveduje, da naj bi Jandrokovića zamenjali ob prvi rekonstrukciji hrvaške vlade.

"V preteklih dveh letih se ni uspel potrditi ne politično ne strokovno. Nima več niti podpore premierke Jadranke Kosor, medtem ko si s predsednikom države Stipetom Mesićem nikoli ni bil blizu," je Nacional povzel izjavo tesnega sodelavca Kosorjeve, ki naj bi bila "izjemno jezna" zaradi Jandrokovićevih dejanj.

V krogih blizu predsednice vlade so že nekajkrat v zadnjih desetih dneh omenjali Jandrokovićev odhod, nadaljuje zagrebški tednik. Opozarja, da se zunanji minister ni posvetoval s premierko glede pisma švicarski vladi, obenem pa je ustvaril priložnost kritikom iz tujine, ki menijo, da se Hrvaška še vedno ne želi distancirati od lastnih skrajnežev.

Hrvaška je namreč v začetku meseca uradno protestirala, ker so švicarske oblasti nacionalističnemu pevcu prepovedale vstop v državo.

Tednik dodaja, da so v uradu Kosorjeve že začeli razmišljati o tem, kdo bi lahko bil novi zunanji minister. To naj bi "nedvomno postal nekdo z večjim diplomatskim ugledom in izkušnjami, kot jih ima Jandroković", navaja Nacionalov vir.

Tudi Mesić, ki je soustvarjalec hrvaške zunanje politike, je bil presenečen zaradi odziva s sedeža diplomacije glede Thompsona in je v pismu zunanjem ministrstvu opozoril, da Hrvaška ne bi smela protestirati proti suvereni pravici države, da odloča o tem, koga bo spustila na svoje ozemlje. Nacional ocenjuje, da v Mesićevm uradu ne bodo nasprotovali zamenjavi Jandrokovića.

Tudi številni hrvaški diplomati že dlje časa kritizirajo Jandrokovićev način dela, ker naj ne bi bila jasna uradna politika ministrstva. Kot piše Nacional, je bil Jandroković predmet kritik tudi v času slovenske blokade, ker enostavno ni bil sposoben spodbuditi nadaljevanja pogajanj. "Pomagali so mu Američani, ki so prisilili Slovenijo v popuščanje in za kratek čas se je odprla možnost, da zunanji minister utrdi svoj položaj," piše časnik.

Dodaja, da so možnosti, da bi Jandroković ostal v zunanjem ministrstvu majhne, čeprav bodo v prihodnjih dveh mesecih sledila pomembna pogajanja s Slovenijo in v tem času ne bi bilo dobro odstaviti vodjo hrvaške diplomacije.

loading...
Loading...