alja Odkrito.si

Ali Alja obžaluje nastop v šovu Pop TV-ja?

pes, mačka Svet24.si

Ker bodo kupili novega psa, se bodo znebili ...

Eva Longoria, Jose Baston Svet24.si

Zvezdnica pri 43 postala mama

Potekel potni list Svet24.si

Potnega lista ali osebne izkaznice ni več! Kaj ...

Selena Gomez, italija Najstnica.si

Selena Gomez ujeta v naši sosednji državi

35737651_992094877635247_5110765294146551808_n Petisvet

Očesna joga za izostritev vida

tina maze Njena.si

Konec skrivanja Tine Maze

Svet

Madurovi zavezniki napadli "strahopetne, nesramne in nizkotne grožnje" Trumpa

Deli na:
Madurovi zavezniki napadli "strahopetne, nesramne in nizkotne grožnje" Trumpa

Foto: Reuters

Venezuelska ustavodajna skupščina je včeraj izrekla podporo socialističnemu predsedniku Nicolasu Maduru, ki se sooča z grožnjami ameriškega kolega Donalda Trumpa.

Da želi Trump zamajati stabilnost in mir v regiji, pa je ocenila venezuelska vlada.

"Zavračamo strahopetne, nesramne in nizkotne grožnje" Trumpa proti "sveti suverenosti Venezuele", je na Twitterju zapisala predsednica skupščine Delcy Rodriguez. Kot je še dodala, se bo vseh 545 članov skupščine pridružilo Maduru "pri obrambi" države, zapis na spletnem družbenem omrežju povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na grožnje se je odzvala tudi venezuelska vlada. Trump želi z grožnjami v Latinsko Ameriko prinesti konflikt, je dejal zunanji minister Jorge Arreaza, ki je na novinarski konferenci prebral izjavo Madure. "Ta nespametna grožnja predsednika Donalda Trumpa želi Latinsko Ameriko in Karibsko otočje zvleči v konflikt, ki bi trajno spremenil stabilnost, mir in varnost v naši regiji," je poudaril.

Volitve v ustavodajno skupščino, ki jih je opozicija označila za Madurov poskus vzpostavitve komunistične diktature, so močno ohladile odnose med Caracasom in Washingtonom. Trump je tako v petek novinarjem dejal, da imajo ZDA "veliko opcij za Venezuelo", ob tem pa izrecno ni želel izključiti niti možnosti vojaškega posredovanja.

Nepričakovana izjava je šokirala Venezuelo. Obrambni minister Vladimir Padrino jo je označil za "noro dejanje" in poudaril, da bo v primeru tuje agresije venezuelska vojska vodila obrambo "interesov in suverenosti naše ljubljene Venezuele".

Včeraj se je proti vojaški intervenciji v Venezueli izrekla tudi sosednja Kolumbija. "Zavračamo vojaška sredstva in uporabo sile v mednarodnem sistemu," je zapisalo zunanje ministrstvo v Bogoti. "Vsa sredstva morajo biti miroljubna in morajo spoštovati suverenost Venezuele," so poudarili.

Kolumbija je sicer ena od najostrejših kritičark venezuelske vlade in v izjavi za javnost so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa spomnili, da so ravnanje venezuelskih oblasti jasno kritizirali. Vseeno pa verjamejo v miroljubno rešitev, tudi če se to sedaj zdi težko, so poudarili.

Proti uporabi sile se je izrekla tudi gospodarska skupina Mercosur, ki jo poleg suspendirane Venezuele sestavljajo Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj. Kot je poudarila skupina, ki je Venezuelo iz svojih vrst potisnila zaradi nespoštovanja demokratičnih načel, sta edini sprejemljivi orodji za spodbujanje demokracije v Venezueli dialog in diplomacija.

ZDA so konec julija uvedle sankcije neposredno proti Maduru, ki so ga označile za diktatorja. Sankcije, uperjene proti aktualnemu voditelju države, so izredna redkost. Maduro je želel v telefonskem pogovoru v petek govoriti s Trumpom, a je slednji to zavrnil, so sporočili z Bele hiše.

Venezuela je v najhujši politični krizi zadnjih desetletij. Štirje meseci protestov so terjali več kot 125 življenj, Maduro pa ostaja gluh tako za domače kot za tuje pozive k umiku, še dodaja AFP.