Revija Reporter
Svet

Maduro želi Guaidu naprtiti krivdo za "sabotažo" električnega omrežja

Reporter, STA

13. mar. 2019 6:00

Deli na:

Nicolas Maduro.

Reuters

Varnostne sile, ki so zveste predsedniku Nicolasu Maduru, so v ponedeljek v Venezueli aretirale novinarja s pretvezo vpletenosti v velik izpad električne energije, ki traja že šesti dan. Državni tožilec je zaradi tega včeraj uvedel preiskavo proti opozicijskemu voditelju Juanu Guaidoju.

Državni tožilec Tarek William Saab je dejal, da uvaja preiskavo proti "državljanu" Juanu Guaidoju zaradi sabotaže električnega sistema.

Guaido, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika države, je medtem skupaj z Odborom za zaščito novinarjev zahteval, naj režim izpusti novinarja Union Radio News Luisa Carlosa Diaza, ki ima dvojno venezuelsko-špansko državljanstvo. Zaprli so ga, ker naj bi bil vpleten v sabotažo električnega sistema, za kar Maduro sicer obtožuje ZDA.

Izpad elektrike je povzročil smrt najmanj 24 bolnikov, ki niso mogli do dialize, po državi primanjkuje pitne vode, ljudje so začeli ropati hrano, za včeraj pa so bili napovedani veliki protesti, ki jih je sklical Guaido.

Zaradi pomanjkanja, krize in recesije je Venezuelo od leta 2015 zapustilo tri milijone ljudi, Guaidoja pa kot začasnega predsednika države priznava nekaj več kot 50 držav sveta. Vojska in policija ostajata zvesta Maduru.

Nadaljujejo se tudi mednarodno diplomatsko preigravanje. Kolumbija je preprečila vstop v državo desetim osebam blizu Madura oziroma njegovim sorodnikom, ki so se menda hoteli pred izpadom elektrike umakniti čez mejo v državo, kjer imajo delujoče hladilnike in klimatske naprave.

"Ljudem blizu Madurovega režima pač ne bomo dovolili, da pridejo k nam na počitnice, ko Venezuelci umirajo zaradi pomanjkanja elektrike," je sporočil šef kolumbijske službe za priseljevanje Christian Krueger Sarmiento.

ZDA so v ponedeljek napovedale, da iz Venezuele umikajo še zadnje osebje veleposlaništva, Madurov zunanji minister Jorge Arreaza pa je malce z zamudo zjutraj sporočil, da Venezuela ukazuje vsem preostalim ameriškim diplomatom, naj v 72 urah zapustijo državo.

ZDA ostajajo pri diplomatskem in finančnem pritisku za spremembo režima v Venezueli, čeprav pa še nihče ni zavrnil izjave predsednika Donalda Trumpa, da ostajajo na mizi vse opcije, torej tudi vojaška.

Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini pa je danes v New Yorku izjavila, da uporaba sile ne pride v poštev. "Kriza v Venezueli ima politične in institucionalne vzroke. Rešitve morajo biti prav tako politične kakor tudi mirne in demokratične. Mislimo, da ni sprejemljiv noben vojaški razvoj ne od znotraj in ne od zunaj. Rešitev ne more biti in ne bi nikoli smela biti vsiljena od zunaj" je dejala v Varnostnem svetu ZN na seji posvečeni sodelovanju med EU in ZN.