Revija Reporter
Svet

Maduro po volitvah, ki jih je opozicija bojkotirala, prevzel nadzor v parlamentu

STA

7. dec. 2020 9:34 Osveženo: 9:36 / 07. 12. 2020

Deli na:

Nicolas Maduro

Reuters

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Venezueli je pričakovano slavila socialistična stranka predsednika Nicolasa Madura, ki je z zavezniki prevzela nadzor v enodomni nacionalni skupščini. Ta je bila še zadnja utrdba opozicije pod vodstvom Juana Guaidoja, ki je volitve bojkotirala.

Provladne stranke, zbrane v zavezništvu Veliki domoljubni pol (GPP), so po 80 odstotkih preštetih glasovnic prejele skupno 67,7 odstotka glasov, je danes sporočila predsednica venezuelskega volilnega sveta Indira Alfonzo. Zmerna opozicija, ki je sodelovala na volitvah, je prejela 18 odstotkov glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predsednica volilnega sveta ni pojasnila, kako je po novem razdeljenih 277 parlamentarnih sedežev.

Glasovalo je 5,2 milijona od skupno 20 milijonov registriranih volivcev. 69 odstotkov volivcev je tako sledilo pozivom opozicije, naj bojkotirajo volitve.

Samooklicani začasni predsednik Guaido, ki ga podpira več kot 50 držav, je poudaril, da je večina Venezuelcev očitno zavrnila volitve. "Venezuela je obrnila hrbet Maduru in njegovim prevaram," je izpostavil.

Na parlamentarnih volitvah leta 2015, ko je opozicija po 15 letih prvič prevzela večino v parlamentu, je bila volilna udeležba 71-odstotna, leta 2010 pa 66,5 odstotna.

Maduro si je že pred volitvami zagotovil uspeh, saj je še pred njihovim razpisom vrhovno sodišče imenovalo novo sestavo državne volilne komisije, ta pa je med drugim povečala število poslancev s 167 na 277. Parlament ima sicer samo še simbolično vlogo, saj ga je Maduro že leta 2017 oslabil z vzpostavitvijo sebi zveste ustavodajne skupščine, medtem ko odločitve parlamenta razveljavlja prav tako zvesto mu vrhovno sodišče.

Za položaje se je potegovalo 14.400 kandidatov iz 107 političnih strank, vključno z Madurovo Združeno socialistično stranko Venezuele (PSUV), ki nastopa v večstrankarski koaliciji. Med kandidati PSUV sta bila tudi Madurova soproga in sin. Novi parlament naj bi položaj nastopil 5. januarja prihodnje leto.

"Kar se je danes zgodilo v Venezueli, je bila maškarada, ne volitve," je v nedeljo tvitnil ameriški državni sekretar Mike Pompeo. "Izidi, ki jih je razglasil Madurov nezakoniti režim, ne odražajo volje venezuelskega ljudstva," je dodal. "Zombi je govoril," je v odzivu na Pompeove tvite izpostavil venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza. "Upamo, da se bo v State Department in Belo hišo kmalu vrnila diplomacija," je dodal.

Poleg ZDA je tudi Organizacija ameriških držav (OAS) sporočila, da ne priznava veljavnosti volitev. Brazilski zunanji minister Ernesto Araujo pa je volitve označil za volilno farso.

Da izida volitev ne bodo priznale, so že v nedeljo sporočile Kanada, Kolumbija, Kostarika in Panama. Evropski parlament pa na volitve ni poslal opazovalcev, ker da niso ustvarjeni pogoji za svobodne, pregledne in verodostojne volitve.