Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Letta: Italija je kot bolnik, ki okreva po operaciji

Deli na:
Letta: Italija je kot bolnik, ki okreva po operaciji

Foto: Reuters

Italijanski premier Enrico Letta, ki državo vodi osem mesecev, kljub najhujši krizi v Evropi po drugi svetovni vojni vidi luč na koncu predora. Kot je ponazoril na včerajšnji novinarski konferenci ob koncu leta, je Italija kot bolnik, ki okreva po težki operaciji. Zaenkrat ji je uspelo priti živi iz operacijske sobe, zdaj pa je na fizioterapiji.

Italiji je uspelo "obrniti stran" in po rekordno dolgi recesiji bo 2014 zanjo "leto okrevanja in rasti". Temelji za to so bili položeni z letos sprejetimi ukrepi, je dejal Letta. Kot je opozoril, mora Evropa rasti skupaj, ne pa da raste le ena država. Ta opazka je letela na Nemčijo, a je Letta obenem dodal, da zagotovo tudi kanclerka Angela Merkel deli vizijo solidarne EU.

Predpogoj za rast je sicer politična stabilnost, je opozoril premier države, ki je v minulih desetletjih postala nekakšen simbol politične nestabilnosti in hitrih menjav vlad. V Italiji je zdaj vajeti prevzela nova generacija, ki ji ne sme spodleteti, je še izpostavil. "Državi so pred tem vladale generacije 60- in 70-letnikov," je spomnil in menil, da takšnega generacijskega preskoka v Italiji ni bilo že vse od druge svetovne vojne.

Obenem je premier priznal, da se mora vlada spopasti predvsem s "socialno preobremenjenostjo", ki zaradi krize pesti Italijane. "Šok teh let je bil zelo hud. Težko se je pobrati, tudi ko se številke izboljšujejo," je priznal. Zato je obljubil zmanjšanje davčnih bremen in okrepljen boj proti brezposelnosti, še posebej med mladimi.

Kot se je pohvalil, je dala njegova vlada ljudem milijardno "stabilnostno dividendo", s tem ko je uspela znižati obresti na italijanske obveznice. Za letos je bilo za stroške zadolževanja sprva predvidenih 89 milijard evrov, a so to številko znižalo na 83 milijard. "Stabilnostna dividenda znaša 5,5 milijarde evrov," je dejal in dodal, da bodo na ta račun znižali davke.

Prav včeraj so sicer italijanski senatorji s 167 glasovi za in 110 proti prižgali še zadnjo zeleno luč proračunu za prihodnje leto, vrednemu skoraj 15 milijard evrov, poročajo tuje tiskovne agencije. Z njim se po navedbah vlade končuje varčevalna usmeritev zadnjih let, a kritiki - med drugim sindikati in največje združenje italijanske industrije Confindustria - opozarjajo, da predvideni ukrepi ne bodo dovolj za zagon rasti.


Proračun med drugim predvideva oblikovanje sklada, v katerega se bo stekal denar od varčevalnih rezov v državni upravi, ki ga bodo nato namenili za znižanje dohodnine, ukrepe za vzpodbujanje zaposlovanja, višje davke na visoke pokojnine ter novo shemo za podporo brezposelnim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leto 2014 ne bo prineslo preobrata le v gospodarstvu, ampak bo to tudi leto političnih reform, je še napovedal premier in obljubil novo volilno zakonodajo, o kateri se sicer v Italiji govori že dolgo. Zavzel se je tudi za reformo predpisov o pridobitvi državljanstva ter obljubil izboljšanje razmer v 'zloglasnih' italijanskih sprejemnih centrih za prebežnike.

Otroci tujcev, rojeni v Italiji, lahko po sedanji zakonodaji italijansko državljanstvo pridobijo šele ko dopolnijo 18 let. To pravilo po mnenju premiera ovira njihovo integracijo in bi ga veljalo spremeniti.

V Italiji sicer znova naraščajo tudi zahteve po spremembi imigracijske zakonodaje, ki nezakonito priseljevanje sedaj opredeljuje kot kaznivo dejanje in predvideva celo zaporne kazni za nezakonite priseljence.

Razprava o tem in o nevzdržnih razmerah v sprejemnih centrih se je ponovno zaostrila potem, ko so bili nedavno objavljeni grozljivi posnetki priseljencev, kako jih v sprejemnem centru na italijanskem otoku Lampedusa na prostem na zimskih temperaturah gole pregledujejo medicinske sestre, nato pa jih škropijo s cevjo in jih tako dezinfecirajo proti garjam.

Posnetki so nastali manj kot tri mesece po dveh brodolomih ladje z nezakonitimi priseljenci pri Lampedusi, ki sta zahtevala okoli 400 življenj.