profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Letta gre po zaupnico v parlament

Deli na:
Letta gre po zaupnico v parlament

Foto: Reuters

Italijanski premier Enrico Letta bo v luči krize, ki je vladno koalicijo pripeljala na rob razpada, naslednji teden predlagal glasovanje o zaupnici. Kot je pojasnil, noče biti predmet nenehnih groženj. Poslanci koalicijskega Ljudstva svobode so namreč v primeru, da bo njihov vodja Silvio Berlusconi moral zapustiti senat, zagrozili z odstopom.  

Kot je v petek po seji vlade napovedal minister za regionalne zadeve Graziano Delrio, bo Letta glasovanje o zaupnici predlagal v obeh domovih parlamenta. Do tega bi lahko prišlo že v ponedeljek ali torek, poročanje italijanske tiskovne agencije Ansa povzema nemška dpa.

Italijanska vlada se je v petek sestala na seji, na kateri so razpravljali o načrtovanem zvišanju prometnega davka, a zaradi vse večjih napetosti glede usode nekdanjega premiera Berlusconija se je srečanje po več urah končalo neuspešno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je v izjavi po seji dejal Letta, "nima namena še naprej biti predmet nenehnih groženj". "Ali gremo naprej in na prvo mesto postavimo interese države in državljanov ali pa se ta izkušnja konča tu," je dejal in obenem napovedal, da do razrešitve vladne krize ne bo sprejeta nobena vladna določitev, niti glede vprašanja davkov ali gospodarstva.



Po njegovem prepričanju je treba "politično situacijo nujno razjasniti v parlamentu". V luči groženj s strani Berlusconijevih poslancev in zaveznikov glede usode nekdanjega premiera je Letta menil, da se je "nemogoče zavezati ukrepom, vrednim več milijard evrov, brez zagotovila vladne kontinuitete".

Berlusconijevi poslanci so namreč nedavno po že več podobnih predhodnih grožnjah napovedali skupinski odstop, če bi njihov predsednik moral zaradi pravnomočne obsodbe zaradi davčne utaje zapustiti senat. Senatna komisija, pristojna za to vprašanje, naj bi zasedala 4. oktobra.

Letta je pred tem že večkrat pozval k politični stabilnosti, medtem ko se država trudi najti izhod iz najdaljše recesije po drugi svetovni vojni, še piše AFP.