bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lekcija za Gaucka: Nesprejemljivo enačenje žrtev nacizma in komunizma

Deli na:

Direktor judovskega centra Simon Wiesenthal v Jeruzalemu Efraim Zuroff je novemu nemškemu predsedniku Joachimu Gaucku očital pomanjkljivo razlikovanje med zločini nacistov in komunistov. Prav tako nasprotuje izenačevanju žrtev obeh totalitarnih sistemov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Direktor centra, ki se ukvarja z zgodovino holokavsta, meni, da nekdanji nasprotnik Nemške demokratične republike ne upošteva nepojmljivosti in razsežnosti holokavsta. Zločinom komunistične diktature pa pripisuje prevelik pomen glede na njihovo dejansko zgodovinsko razsežnost.

Zuroff se je pri kritiki nanašal predvsem na Praško deklaracijo, ki jo je nemški predsednik podpisal skupaj s 27 pretežno vzhodnoevropskimi politiki, intelektualci in protikomunističnimi aktivisti 3. junija 2008. Praška deklaracija naj bi po mnenju Zuroffa bila manifest kampanje, ki želi na novo napisati zgodovino druge svetovne vojne in holokavsta.

V dokumentu naj bi se namenoma spregledale ključne razlike med nacistično ideologijo, ki je želela uničiti skupine ljudi le zaradi njihovega porekla, in njeno komunistično nasprotnico.

"Učinka takšnega izenačevanja ne smemo podcenjevati. Na praktični ravni bo predvsem postkomunističnim državam pomagalo, da prikrijejo pomembno vlogo, ki so jo pri množičnem pomoru evropskih Judov imeli številni prebivalci vzhodnoevropskih držav," je dejal Zuroff. Mnogi vzhodnoevropski kolaboranti so bili po njegovih besedah del uničevalnega aparata in aktivno sodelovali pri množičnem pomoru.

"Praška deklaracija odvrača pozornost od holokavsta na trpljenje Vzhodnoevropejcev pod komunistično diktaturo in s tem storilce spremeni v žrtve," je deklaracijo kritiziral Zuroff. Za Joachima Gaucka pa je dejal, da v teh pomembnih časih deluje kot neprimerna oseba za nemškega predsednika.

Nemška volilna skupščina je Gaucka za novega nemškega predsednika izvolila v nedeljo v prvem krogu. Nasledil je Christiana Wulffa, ki je moral odstopiti zaradi suma korupcije.