Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lekcija za Gaucka: Nesprejemljivo enačenje žrtev nacizma in komunizma

Deli na:

Direktor judovskega centra Simon Wiesenthal v Jeruzalemu Efraim Zuroff je novemu nemškemu predsedniku Joachimu Gaucku očital pomanjkljivo razlikovanje med zločini nacistov in komunistov. Prav tako nasprotuje izenačevanju žrtev obeh totalitarnih sistemov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Direktor centra, ki se ukvarja z zgodovino holokavsta, meni, da nekdanji nasprotnik Nemške demokratične republike ne upošteva nepojmljivosti in razsežnosti holokavsta. Zločinom komunistične diktature pa pripisuje prevelik pomen glede na njihovo dejansko zgodovinsko razsežnost.

Zuroff se je pri kritiki nanašal predvsem na Praško deklaracijo, ki jo je nemški predsednik podpisal skupaj s 27 pretežno vzhodnoevropskimi politiki, intelektualci in protikomunističnimi aktivisti 3. junija 2008. Praška deklaracija naj bi po mnenju Zuroffa bila manifest kampanje, ki želi na novo napisati zgodovino druge svetovne vojne in holokavsta.

V dokumentu naj bi se namenoma spregledale ključne razlike med nacistično ideologijo, ki je želela uničiti skupine ljudi le zaradi njihovega porekla, in njeno komunistično nasprotnico.

"Učinka takšnega izenačevanja ne smemo podcenjevati. Na praktični ravni bo predvsem postkomunističnim državam pomagalo, da prikrijejo pomembno vlogo, ki so jo pri množičnem pomoru evropskih Judov imeli številni prebivalci vzhodnoevropskih držav," je dejal Zuroff. Mnogi vzhodnoevropski kolaboranti so bili po njegovih besedah del uničevalnega aparata in aktivno sodelovali pri množičnem pomoru.

"Praška deklaracija odvrača pozornost od holokavsta na trpljenje Vzhodnoevropejcev pod komunistično diktaturo in s tem storilce spremeni v žrtve," je deklaracijo kritiziral Zuroff. Za Joachima Gaucka pa je dejal, da v teh pomembnih časih deluje kot neprimerna oseba za nemškega predsednika.

Nemška volilna skupščina je Gaucka za novega nemškega predsednika izvolila v nedeljo v prvem krogu. Nasledil je Christiana Wulffa, ki je moral odstopiti zaradi suma korupcije.