stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kriza bogatih Bosancev ni prizadela

Deli na:
Kriza bogatih Bosancev ni prizadela

Foto: Arhiv Reporterja

Finančna in gospodarska kriza, ki po Bosni in Hercegovini pustoši že peto leto, je po eni strani izredno zmanjšala kupno moč povprečne družine, po drugi strani pa premožnejši prebivalci še naprej uživajo v luksuzu. Uvoz zlata, draguljev in luksuznih avtomobilov je lani znašal več sto milijonov evrov, trend naraščanja pa naj bi se nadaljeval.

Po podatkih uprave za posredno obdavčenje (UIO) državljani BiH v luksuzni potrošnji skorajda ne zaostajajo za svetovno elito. Samo od začetka leta so v BiH uvozili plemenite kovine v vrednosti 175.000 evrov.

"Tovrstne dobrine so v največji meri uvozili iz Avstrije, Slovenije, Italije in Nemčije," je povedal predstavnik UIO Ratko Kovačević.

Strastnim ljubiteljem luksuznih ur lani tudi ni bilo škoda za svoje najljubše znamke nameniti tudi po več tisoč evrov. "Lani smo imeli kar nekaj kupcev, ki so kupili znamke ur v vrednosti več kot 5000 evrov," so sporočili pri zlatarni iz Banja Luke, ki prodaja priznane znamke ur.

A največ denarja so v BiH lani zapravili za luksuzne avtomobile. Leta 2012 je uvoz novih avtomobilov znašal približno 255 milijonov evrov, najdražji avtomobil - ferrari F151 - pa je bil vreden skoraj 230.000 evrov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Želja po plemenitih kovinah se v BiH kaže tudi na druge načine. Sever BiH je namreč v zadnjih dneh zajela zlata mrzlica, ki je izbruhnila, ko je prebivalec majhne vasice našel nenavaden kamen, ki je po rezultatih analize vseboval zrnca zlata.

Ko se je o odkritju razvedelo, je svojo srečo na tem območju prišlo poskusiti več tisoč ljudi, ki so se podali na lov za zlatom, a za zdaj niso našli še ničesar, poroča makedonske tiskovna agencija Mia.