nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kritični Rusi: Obamova pobuda "resno spodkopava prizadevanja ZN" v boju proti IS

Deli na:
Kritični Rusi: Obamova pobuda "resno spodkopava prizadevanja ZN" v boju proti IS

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je ob odprtju vrha o boju proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu, ki poteka ob robu zasedanja 70. Generalne skupščine ZN v New Yorku, včeraj naznanil, da so se globalni koaliciji proti skrajni skupini Islamska država (IS) pridružile še Nigerija, Tunizija in Malezija. Vrha se udeležuje tudi premier Miro Cerar.

Obama je ponovil, da bo za zmago nad IS potreben čas, vendar pa drugega izida ne more biti, saj skrajneži ponujajo le trpljenje in smrt. "Na koncu bomo prevladali mi, saj nas vodi močnejša, boljša vizija - zavezanost varnosti, priložnosti in dostojanstvu vsakega človeka."

Sedeč ob generalnem sekretarju ZN Ban Ki Moonu je izpostavil velik odziv na vrh in povedal, da se ga udeležujejo predstavniki več kot 100 držav, 20 mednarodnih organizacij ter 120 organizacij civilne družbe.

"Nastaja novo globalno gibanje," je dejal in ponovil, da zgolj vojaške in obveščevalne dejavnosti ne bodo zagotovile zmage nad nasilnimi skrajneži, ampak jih bo treba poraziti tudi ideološko. "Potrebne bodo boljše ideje."

Glede Sirije je dejal, da država potrebuje novega voditelja, kar bo zapleten proces tranzicije, vendar bodo ZDA pri tem sodelovale tudi z Iranom in Rusijo. To je nov element, saj so ZDA doslej zahtevale, da mora sirski predsednik Bašar al Asad oditi takoj. Iran sicer na včerajšnji vrh ni bil vabljen, čeprav v boju proti IS zagotovo igra pomembno vlogo.

Vrh o soočanju z nasilnim ekstremizmom sicer ni omejen le na IS, čeprav je ta džihadistična skupina, ki zaseda pomemben del Sirije in Iraka, v središču razprave. Obama je poudaril, da ekstremizem nikakor ni omejen le na eno samo religijo.

Jordanski kralj Abdulah je v svojem nagovoru med drugim izpostavil, da se morajo muslimani znova polastiti lastne religije in da je mogoče vojno proti IS dobiti le na "ideološkem bojišču", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi britanski premier David Cameron je poudaril, da se je treba boriti "proti ekstremizmu za nasilnim ekstremizmom" ter preprečiti način razmišljanja, ki vodi v terorizem. "Verjamem v svobodo govora, a svoboda sovraštva ni enaka stvar," je dejal in pozval k bolj integriranim družbam ter k izkoreninjenju tistih, ki pridigajo sovraštvo in med ljudmi širijo skrajne ideje.

So se pa na dogodek včeraj kritično odzvali Rusi. Ti so bili na vrh povabljeni, a so nanj poslali le nekega nižjega diplomata, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je ocenil veleposlanik Rusije pri ZN Vitalij Čurkin, Obamova pobuda "resno spodkopava prizadevanja ZN" v boju proti IS in terorizmu na splošno.

Poudaril je, da imajo Združeni narodi svojo lastno protiteroristično strategijo in "vse bi zlahka postorili v okviru ZN (...), a Američani ne bi bili Američani, če ne bi skušali pokazati svojega vodstva". Kot je še menil, je organizacija tovrstnih dogodkov na sedežu ZN "preprosto nespoštljiva do organizacije".

Rusija sicer v ZN lobira za svojo pobudo o oblikovanju široke koalicije proti IS pod okriljem ZN, pojasnjuje AFP. O tem je v ponedeljek v svojem govoru v GS ZN, prvem po desetletju, spregovoril ruski predsednik Vladimir Putin.

Kot je med drugim pojasnil, ima v mislih koalicijo, podobno tisti proti Hitlerju med drugo svetovno vojno, v njej pa bi imele ključno vlogo arabske države. Znova je tudi za veliko napako označil zavračanje sodelovanja z Asadovim režimom, saj da se prav njegove sile edine resnično borijo proti IS v Siriji.