908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

celje Ekipa24.si

V Celju nogometni vročinski val, pred tekmo vseh ...

brajde1 Njena.si

Ozadje istrske pesmi Brajde, ki je prevzela ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Svet

Kraljica Elizabeta praznuje 60 let na britanskem prestolu

Deli na:

Britanska kraljica Elizabeta II. je ob današnji 60. obletnici zasedbe britanskega prestola svoje podanike pozvala, naj "zrejo v prihodnost z jasnimi mislimi in toplino v srcu". V sporočilu je poudarila pomen družine in prijateljstva ter izrazila "globoko ganjenost" ob prijetnih sporočilih, ki jih je prejela ob obletnici.

Ob 60. obletnici, odkar je 6. februarja 1952 po smrti očeta, kralja Jurija VI., Elizabeta II. sedla na britanski prestol, je britanski minister David Cameron dejal, da je kraljica vodila državo "izkušeno, z dostojanstvom in tiho avtoriteto". Obenem je zavrnil trditve, da je bila le bleščeč okras. "To je napačno razumevanje naše ustave in podcenjevanje kraljice. Vedno predana, vedno odločna in vedno spoštovana, ona je vir modrosti in kontinuitete," je poudaril Cameron.

Kraljici Elizabeti II. je ob obletnici čestitala tudi Avstralija. Tamkajšnja premierka Julia Gillard je priložnost označila kot "resnično omembe vredno". Kraljici je poslala "zveste in vdane pozdrave in čestitke," je sporočil predstavnik kraljice v Avstraliji, generalni guverner Quentin Bryce, poroča francoska tiskovna agencija.

85-letna kraljica Elizabeta bo dogodek danes obeležila z obiskom v vzhodni Angliji. S tem se bo uradno začelo obdobje proslav, ki bo vrh doseglo 3. junija, ko bo po reki Temzi zaplulo 1000 plovil. Kraljičin program v teh mesecih bo omejen na Veliko Britanijo, namesto nje pa bodo drugi člani kraljeve družine obiskali tudi druga območja britanskega Commonwealtha.

60 let po njenem prevzemu kraljevega prestola se poznavalci strinjajo, da je monarhinja z najdaljšim stažem v Evropi še danes enako predana svojemu poslanstvu kot na začetku pred šestimi desetletji. Na prestol je sedla po smrti očeta med njenimi počitnicami v Keniji. Elizabeta, ki se je novembra 1947 poročila z grškim princem Philipom, se je nemudoma vrnila v domovino, medtem ko je uradno kronanje sledilo 2. junija 1953.

Monarhinja je bila v vseh teh letih priča številnim prelomnim dogodkom. To niso bile zgolj menjave predsednikov vlad, pristanek človeka na Luni ali padec Berlinskega zidu. Tu je bil tudi prihod barvne televizije, mobilnih telefonov in svetovnega spleta.

Elizabeti II. so nemalo "sivih las" verjetno povzročile tudi zasebne težave njenih štirih otrok - Charlesa, Anne, Andrewa in Edwarda. Obdobje škandalov, povezanih s Charlesovo afero s Camilo Parker Bowles, se je umirilo z njuno poroko leta 2005.

Za kraljevo družino se je takrat začelo obdobje večje naklonjenosti Britancev, ena najbolj priljubljenih članov družine pa je še vedno prav Elizabeta II. Ta čustva so vrhunec dosegla aprila lani s poroko princa Williama in Kate Middleton.