pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kosovski Albanci Srbom: Izselite se, ker ste »posredno ali neposredno kriminalci«

Deli na:

Sile Kfor na Kosovu in kosovsko ministrstvo za vrnitev in skupnosti so izrazili zaskrbljenost zaradi letakov v občini Klina, v katerih Srbe, ki so se vrnili na Kosovo, pozivajo, naj se izselijo. Ministrstvo je v torek od policije zahtevalo, da okrepi navzočnost v krajih, kjer živijo omenjeni Srbi in da kaznuje storilce.

Samooklicana "Narodna vojska Albancev" na letakih, ki so se v ponedeljek pojavili v več vaseh v občini Klina, poziva Srbe, naj se izselijo, ker so "posredno ali neposredno kriminalci".

Kot navaja srbska tiskovna agencija Tanjug, so Srbi, ki so se vrnili v te vasi, prestrašeni. Letake so namreč našli pred več srbskimi hišami v omenjenih krajih, kjer živi okoli sto srbskih družin.

Namestnik tiskovnega predstavnika Kforja Mark Stimmler je v torek za Tanjugu dejal, da so seznanjeni z letaki, in jih označil za zaskrbljujoče. O morebitnih ukrepih ni mogel govoriti, poudaril pa je, da Kfor z resnostjo obravnava vse grožnje varnosti in da je njegova naloga zagotavljanje varnosti ljudi.

Kosovsko ministrstvo za vrnitev in skupnosti pa je od policije zahtevalo, naj okrepi navzočnost v krajih, kjer živijo Srbi povratniki in kaznuje storilce. Ob tem je izrazilo prepričanje, da gre za osamljen primer, ki nima podpore med ljudmi na Kosovu in ne bo vplival na nadaljnji proces vračanja razseljenih oseb.

Ministrstvo je še poudarilo, da se stalno usklajujejo s pristojnimi kosovskimi institucijami in mednarodnimi organizacijami, da bi zagotovili varno vrnitev ter zaščitili življenja in premoženje vseh razseljenih oseb na Kosovu, ki se vračajo na svoje domove.

Srbsko ministrstvo za Kosovo je zaradi letakov že zahtevalo od Eulexa, da ugotovi, kdo stoji za grožnjami, od Kforja pa, da okrepi navzočnost v teh vaseh.