Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Koronavirus v hiši, kjer domuje Melania: okužena tesna sodelavka podpredsednika Pencea

Deli na:
Koronavirus v hiši, kjer domuje Melania: okužena tesna sodelavka podpredsednika Pencea

Donald in Melania Trump ter podpredsednik ZDA Mike Pence. - Foto: Profimedia

Ameriške zvezne države nadaljujejo z odpravljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, v Beli hiši pa so odkrili že drugi primer okužbe v tem tednu. V ZDA se je do petka zvečer okužilo 1,284 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 77.180.

Okužbo s koronavirusom so v petek odkrili pri tiskovni predstavnici podpredsednika ZDA Mika Pencea Katie Miller, ki je poročena s svetovalcem predsednika ZDA Stephenom Millerjem. V Beli hiši vsakodnevno testirajo vse, ki pridejo blizu predsedniku Donaldu Trumpu ali Penceu, in Millerjeva je bila v četrtek še negativna, v petek pa že pozitivna.

Po Trumpovem osebnem strežniku je bila to že druga okužba s koronavirusom v tem tednu v Beli hiši, kjer ni obvezno nositi mask, družbeno distanciranje pa se le priporoča. Vsak dan vsem uslužbencem sicer merijo telesno temperaturo. Po okužbi Millerjeve so s Penceovega letala pred potjo podpredsednika v Iowo izkrcali šest oseb, ki so bile v stiku s tiskovno predstavnico. Vsi so bili kasneje na testu negativni. Trump je v petek dejal, da ga širjenje okužb v Beli hiši ne skrbi.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v petek sporočil, da se je število mrtvih zaradi covida-19 v državi v četrtek spet zmanjšalo na 216, število novih hospitalizacij na dan pa ostaja pri okoli 600. V New Yorku se je do petka s koronavirusom okužilo 330.400 oseb, za covidom-19 pa jih je umrlo 26.243. Cuomo je izrazil obžalovanje in zaskrbljenost, ker je v četrtek umrl petletni fant s simptomi covida-19, kar pomeni, da niso ogroženi le predvsem starejši.

Pod udarom pa je župan mesta New York Bill de Blasio, potem ko je mestna policija objavila statistiko o kaznih in aretacijah zaradi kršenja pravil družbenega distanciranja, ki kažejo na globok rasni prepad. Od 347 izdanih kazni od sredine marca do začetka maja jih je policija 304 odmerila temnopoltim in Latinoameričanom. Ti dve skupini sta tudi najbolj prizadeti zaradi koronavirusa.

Od skupaj 120 aretiranih zaradi kršenja družbenega distanciranja v mestu jih je 68 temnopoltih, 24 Latinoameričanov in le sedem belcev. V Brooklynu je od 40 aretiranih 35 temnopoltih, v Queensu pa je med 20 aretiranimi 16 temnopoltih ali Latinoameričanov in po dva belca in Azijca.

Havaji v četrtek niso poročali o nobeni novi okužbi s koronavirusom, kar se je nazadnje zgodilo 13. marca, ko je imeli to tihomorsko otočje le dva okužena. Na Havajih so konec marca uvedli ukrepe proti koronavirusu z ukazom prebivalstvu, naj ostane doma, plaže so zaprte, obiskovalci pa morajo za dva tedna v karanteno. Na Havajih so doslej naštelo 629 okužb in 17 mrtvih.



V Las Vegasu so lastniki frizerskih salonov, brivnic ter podjetje za organizacijo dogodkov skupaj z zdravnikom in bolnikom, ki bi se rad zdravil za covidom-19, vložili tožbo proti guvernerju države Stevu Sistolaku zaradi ukrepov proti pandemiji. Tožba trdi, da je zlorabil pooblastila in kršil ustavo. V Nevadi se je doslej okužilo 5920 ljudi, umrlo pa 294.

Pod pritiskom je tudi guverner Louisiane John Bel Edwards, ki ga republikanci silijo v odpravo ukrepov proti pandemiji. Edwards je napovedal, da bodo imeli do konca naslednjega tedna 250 sledilcev okužb s koronavirusom za spremljanje bolnikov in ljudi, s katerimi so bili v stiku. O odpiranju gospodarstva se bo odločil 16. maja. V Louisiani se je doslej okužilo 30.900 ljudi, umrlo pa jih je 2227.

Ukrepi proti koronavirusu povzročajo veliko gospodarsko škodo, kar je pokazalo petkovo poročilo ministrstva za delo o stopnji brezposelnosti in zaposlovanju v aprilu. Stopnja brezposelnosti je aprila dosegla 14,7 odstotka, kar je 10,3 odstotne točke več kot marca in največ po začetku beleženja podatkov leta 1948. Ukinjenih je bilo 20,5 milijona delovnih mest, s čimer je pandemija koronavirusa izbrisala praktično vsa delovna mesta, ustvarjena v minulem desetletju.

Kongresni demokrati želijo potrditi nov paket pomoči posameznikom, podjetjem in zveznim državam, vendar pa je predsednik ZDA Donald Trump izjavil, da se mu s tem ne mudi. Kongresne republikance skrbi naraščanje proračunskega primanjkljaja in javnega dolga, ki je prerasel 25.000 milijard dolarjev.

Kongres je doslej potrdil že več kot 2000 milijard dolarjev pomoči, pri čemer je vsak posamezni davkoplačevalec v ZDA dobil po 1200 dolarjev. Senatni demokrati, med njimi Bernie Sanders in Kamala Harris, pa zdaj predlagajo, da bi vsakemu izplačevali po 2000 dolarjev na mesec, dokler traja pandemija in še tri mesece po njenem koncu.

Republikanci v to ne bodo privolili, vendar pa nov paket pomoči ni izključen, saj ima seznam želja tudi Bela hiša. Trump bi rad dodatne davčne olajšave, zaščito podjetij pred tožbami zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov proti koronavirusu in morda kakšna milijarda za infrastrukturne projekte. Demokrati želijo zdaj predvsem do 500 milijard dolarjev pomoči zveznim državam in še 300 milijard za mesta in lokalne skupnosti.