Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajsko preplavil val okužb s covidom

Deli na:
Kitajsko preplavil val okužb s covidom

Kitajci ne odstopajo od tako imenovane strategije »zero Covid.« - Foto: Profimedia

Potem ko je Kitajska prejšnji teden sprostila stroge ukrepe proti covidu-19, je državo preplavil val okužb, na katerega bolnišnice niso bile ustrezno pripravljene, poročajo tuje tiskovne agencije. V večjih mestih, kot so Peking, Chengdu in Shijiazhuang, se soočajo tudi s pomanjkanjem zdravstvenega osebja.

Bolnišnice na Kitajskem "doživljajo šok zaradi velikanskega vala okužb in pomanjkanja zdravstvenega osebja", je danes poročala kitajska poslovna revija Caixin. Le nekaj dni po sproščanju strogih omejitev so mestne oblasti v Pekingu sporočile, da je bolnišnice v mestu v enem dnevu obiskalo več kot 22.000 bolnikov, kar je 16-krat več kot pred tednom dni.

"Trend hitrega širjenja virusa v Pekingu še vedno vztraja. Število obiskov bolnišnic zaradi vročine in gripi podobnih primerov se je znatno povečalo, močno pa je naraslo tudi število klicev na urgenco," je danes povedal tiskovni predstavnik mestne zdravstvene komisije Li Ang.

Kitajska je danes poročala o 8626 zabeleženih okužbah z novim koronavirusom, vendar pa se domneva, da je številka še precej višja, tudi zaradi tega, ker testiranje za večino prebivalstva ni več obvezno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnjo sredo je vlada v Pekingu napovedala omilitev doslej zelo strogih ukrepov, kot so zaprtja javnega življenja, množične karantene, obvezna testiranja in omejitve potovanj. Nepričakovana sprememba je številne bolnišnice ujela nepripravljene.



Številni urgentni oddelki naj bi bili prenapolnjeni, ljudje, ki iščejo pomoč, pa so pogosto prisiljeni čakati tudi do pet ali šest ur. Številne bolnišnice imajo težave z ločevanjem pacientov s covidom od drugih bolnikov in z zaščito lastnega osebja.

"Naša bolnišnica vsak dan izvaja stroge zaščitne ukrepe, vendar je zaradi povečanega števila bolnikov stopnja okužb tudi med našim zdravstvenim osebjem visoka," je po navedbah lokalnih medijev dejal zdravnik iz bolnišnice v južni provinci Guangdong.

Nekatere bolnišnice že sproščajo svoje varnostne protokole, ponekod so ljudi tudi opozorili, naj ne hodijo v bolnišnice, če to ni nujno potrebno. Namesto tega jih pozivajo, naj se zdravijo doma z zdravili proti gripi. V številnih lekarnah so zdravila proti prehladu in vročini ter hitri testi razprodani.

Vodilni kitajski epidemiologi napovedujejo, da bo val okužb dosegel vrhunec v enem mesecu, navaja časnik Global Times. Strokovnjaki se bojijo, da bo še posebej prizadel starejše ljudi, ki se zaradi strahu pred stranskimi učinki niso cepili. Doslej je bilo namreč na Kitajskem cepljenih le 40 odstotkov ljudi, starejših od 80 let.