profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska zaskrbljena zaradi ustavitve privatizacije pristanišča Pirej

Deli na:
Kitajska zaskrbljena zaradi ustavitve privatizacije pristanišča Pirej

Foto: Reuters

Kitajska je danes izrazila zaskrbljenost, ker je nova grška vlada v sredo ustavila privatizacijo pristanišča Pirej. Med glavnimi interesenti za nakup več delov največjega grškega pristanišča je bila kitajska skupina Cosco, ki ima sicer že 35-letno koncesijo za razširitev dveh glavnih kontejnerskih terminalov.

"Nameravamo opozoriti grško vlado, naj ščiti pravice in interese kitajskih podjetij v Grčiji, tudi Cosca," je na novinarski konferenci v Pekingu poudaril tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Shen Danyang. Dodal je, da bo ministrstvo pozorno spremljalo oblikovanje politik v novi grški vladi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cosco je za modernizacijo kontejnerskih terminalov v pristanišču Pirej namenil 320 milijonov evrov.

Kitajski mediji novega grškega premierja Aleksisa Ciprasa v današnjih izdajah že primerjajo z grškim mitološkim likom Faetonom, ki si od boga Sonca Helija izprosi sončni voz, a vozila ne obvlada in mu konji uidejo z vajeti, zaradi česar je ogrožena Zemlja.

Prejšnja konservativna grška vlada je nameravala prodati 67-odstotni lastniški delež v pristanišču Pirej. Javno zbiranje ponudb naj bi se izteklo marca.

Odprodaja državnega premoženja je bila doslej sicer del dogovora Grčije s trojko - Evropsko unijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom - za obsežno finančno pomoč za zmanjšanje 240 milijarde evrov grškega dolga. V zameno je morala Grčija privoliti v stroge varčevalne ukrepe.

A novi premier Cipras napoveduje, da bo odpravil številne odločitve prejšnjih vlad v okviru teh varčevalnih ukrepov. Med njimi je tudi ustavitev privatizacije določenih podjetij.