Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kijev bo po separatističnih volitvah preučil mirovni dogovor

Deli na:
Kijev bo po separatističnih volitvah preučil mirovni dogovor

Foto: Reuters

Vlada v Kijevu bo po nedeljskih volitvah na območjih pod nadzorom separatistov vnovič preučila svoje obveznosti, ki ji jih nalaga mirovni dogovor za vzhod Ukrajine, je napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Volitve v samooklicanih ljudskih republikah Doneck in Lugansk je označil za grobo kršitev tega dogovora.

Kot je v govoru narodu dejal Porošenko, mirovni dogovor, ki sta ga strani v beloruski prestolnici dosegli 5. septembra, predvideva izvedbo volitev na območjih pod nadzorom proruskih separatistov v skladu z ukrajinskimi zakoni.

"Ponovno bomo preučili svoj načrt ukrepanja. O tem sem se že pogovoril z ministrom za obrambo," je dejal in dodal, da je za torek sklical sestanek sveta za nacionalno varnost in obrambo.

Ena od glavnih tem, ki se jih bodo lotili, je njegov predlog ukinitve posebnega statusa za separatistična območja, ki so ga sprejeli septembra in med drugim za ta območja predvideva široko avtonomijo.

"Takrat je ta zakon odigral pomembno vlogo pri ustavitvi zunanje agresije in pri mobilizaciji mednarodne podpore, saj je izkazal iskrene namene Ukrajine za pomiritev konflikta v Doneškem bazenu," je poudaril Porošenko. A kot je dodal, so separatisti zavrnili to možnost. "Njihove lažne volitve so spodkopale to možnost in nenadoma poslabšale razmere," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nemirni vzhod Ukrajine je po nedeljskih predsedniških in parlamentarnih volitvah dobil novo-staro prorusko separatistično vodstvo. Rusija je izide volitev v Donecku in Lugansku priznala, medtem ko so jih oblasti v Kijevu in na Zahodu, med drugim Evropska unija in ZDA, razglasile za nezakonite in za oviro miru na vzhodu Ukrajine.