zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kerry hvali Sirijo zaradi uničevanja kemičnega orožja: To je dober začetek

Deli na:
Kerry hvali Sirijo zaradi uničevanja kemičnega orožja: To je dober začetek

Foto: Reuters

Potem ko je Sirija v nedeljo pod nadzorom ZN začela uničevati svoje kemično orožje, je ameriški državni sekretar John Kerry izjavil, da bi si lahko sirski predsednik Bašar al Asad pripisal nekaj zaslug za to, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kemično orožje uničuje Sirija sama, pri tem pa jo nadzorujejo mednarodni strokovnjaki za razoroževanje. Uničevanje poteka v skladu z nedavno sprejeto resolucijo ZN.

Sirija se je v skladu z resolucijo zavezala, da bo uničila svoje kemično orožje, na ta način pa se je izognila vojaškemu posredovanju, s katerim so ZDA režimu v Damasku zagrozile po napadu s plinom sarinom v bližini Damaska 21. avgusta.

V skladu z načrtom mora Damask kemično orožje in obrate za njegovo izdelavo uničiti do 1. novembra.

"Proces se je začel v rekordno kratkem času in cenimo rusko sodelovanje ter seveda tudi sirsko privolitev, je v Indoneziji po srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom dejal Kerry.

"Mislim, da je zelo pomembno, da je Sirija začela orožje uničevati le teden dni po tistem, ko je bila sprejeta resolucija ZN. Odkrito rečeno, mislim, da gre zasluga za to al Asadovemu režimu. To je dober začetek, ki ga pozdravljam," je dejal ameriški državni sekretar.

Lavrov pa je dejal, da sta se s Kerryjem strinjala, da bi morala biti mirovna konferenca za Sirijo sredi novembra. Dogovorila sta se tudi o korakih, ki jih morata storiti sirska vlada in opozicija, da prideta do konference.

Cilj t. i. druge ženevske konference je, da za mizo sedejo predstavniki sirskega režima in opozicije ter začnejo pogovore o končanju konflikta, ki se je začel marca 2011 in je doslej terjal že prek 115.000 življenj.