Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kemično orožje v Siriji

Deli na:
Kemično orožje v Siriji

Foto: Reuters

Komisija ZN za preiskavo kršitev človekovih pravic v Siriji je ugotovila verjetno večkratno uporabo kemičnega orožja v državi. Za to po navedbah komisije obstajajo utemeljeni razlogi, še vedno pa ni jasno, kdo stoji za tovrstnimi napadi. Francija je medtem sporočila, da ima trdne dokaze o uporabi plina sarin s strani sirskih režimskih sil.

Preiskovalci izpostavljajo štiri napade, v katerih je bila uporabljena "omejena količina strupenih kemikalij". Gre za napada, ki sta se 19. marca zgodila v provincah Alep in Damask, za napad 13. aprila v Alepu in napad 29. aprila v provinci Idlib.

Kljub temu pa komisiji zaenkrat ni uspelo brez dvoma razjasniti, za katere kemične snovi gre in kdo jih je uporabil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Članica komisije Carla del Ponte je sicer maja dejala, da pričevanja kažejo na uporabo kemičnega orožja s strani upornikov, a kot je včeraj poudarila komisija, za to ne obstajajo trdni dokazi.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je včeraj dejal, da je Francija prepričana, da so med konfliktom v Siriji večkrat uporabili smrtonosen živčni plin sarin. To so pokazali testi na vzorcih krvi in las iz Sirije, ki so jih izvedli v francoskem laboratoriju, je pojasnil.

Kot je Fabius zatrdil na televiziji, ima Pariz trdne dokaze, da sarin uporabljajo sile sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Nobenega dvoma ni, da (sarin) uporabljata režim in njegovi sodelavci," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sedaj so po njegovih besedah odprte vse možnosti, saj so v Siriji "nesporno prestopili mejo". Francija se bo o tem, kaj je treba storiti, najprej pogovorila s svojimi partnerji, nato pa bo sprejela odločitev, kako naj se odzove. Ena od možnosti je po besedah ministra tudi vojaška. "A tam še nismo," je obenem glede vojaškega posredovanja v Siriji dodal Fabius.



AFP je iz diplomatskih virov izvedela, da je francoski laboratorij testiral vzorce iz predmestja Damaska in Sarakeba na severozahodu države. Vzorce z območja Damaska sta prinesla novinarja Le Mondea, ki sta sredi aprila poročala o uporabi kemičnega orožja na območju. Kot je povedal Fabius, so rezultate testov posredovali ZN.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je medtem včeraj v Washingtonu vztrajal, da ZDA potrebujejo več dokazov, da bi lahko uradno potrdil uporabo sarina v Siriji. "Razširiti moramo dokaze, ki jih imamo (...) preden lahko sprejmemo kakršnokoli odločitev," je dejal.

Komisija ZN za preiskavo kršitev človekovih pravic v Siriji je sicer ugotovila tudi, da so se razmere na področju človekovih pravic od začetka leta še poslabšale. Strani, vpletene v konflikt, naj bi izkazale "nove ravni krutosti in surovosti", kar je še okrepila vse večja dostopnost orožja, v poročilu, ki pokriva obdobje od 15. januarja do 15. maja, ugotavlja komisija.

Preiskovalci so vojsko obtožili umorov, mučenja, posilstev, nasilnih preselitev in drugih nehumanih dejanj. "Številna so zagrešili v okviru sistematičnih napadov na civiliste," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil vodja preiskovalne komisije Paulo Pinheiro.

Komisija tudi uporniške sile obtožuje vojnih zločinov, med katerimi so med drugim izvensodne usmrtitve in mučenje. Kljub temu znova izpostavlja, da te zlorabe ne dosegajo moči in obsega tistih, ki so jih zagrešile vladne sile in z njimi povezane milice.

Komisiji, ki deluje v skladu z mandatom Sveta ZN za človekove pravice, Damask sicer še vedno ne dovoli vstopa v državo. Od začetka mandata septembra 2011 je tako v okoliški regiji in Ženevi opravila 1630 pogovorov in preiskavo 30 obtožb pobojev, od katerih naj bi se jih 17 zgodilo po 15. januarju.