Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kdo je avstralski skrajnež, ki je umoril 49 muslimanskih vernikov na Novi Zelandiji?

Deli na:
Kdo je avstralski skrajnež, ki je umoril 49 muslimanskih vernikov na Novi Zelandiji?

Napadalec z Nove Zelandije Brenton Tarrant med obiskom Pakistana leta 2018. - Foto: Facebook

»Običajen bel moški, ki je bil rojen v delavski družini z nizkimi prihodki in je škotskega, irskega in angleškega porekla«.

Tako se je predstavil 28-letni Avstralec Brenton Tarrant, ki je v strelskem pohodu v novozelandskem mestu Christchurch v dveh mošejah umoril 49 ljudi.

Tarrant, ki je svoj okrutni morilski pohod objavil tudi na spletu, je po poročanju medijev objavil tudi 73-stranski manifest (drugje se omenja celo, da je manifest 87-stranski), v katerem je pojasnil razloge za svoje dejanje.

Po poročanju medijev je v njem med drugim zapisal, da je fašist, da so muslimani »najbolj zavržna skupina osvajalcev na zahodu« in označil Antifo, komuniste in marksiste za »protibelsko sodrgo«.


A nato spet drugje govori o socializmu, svoji naklonjenosti okoljevarstvu in da je po svoje politično tako na desni kot na levi strani. Kritizira tudi konservativizem, češ da ne verjame v raso.

Kot osebo, ki ga je najbolj navdihnila, je v manifestu omenil ameriški temnopolto konservativno aktivistko Candace Owens. Ta se je že odzvala na to novico in zatrdila, da ni nikoli napadala islama, kar pa ji kritiki oporekajo.


V video, ki ga je objavil na spletu, pa je Tarrant gledalce tudi pozival, da naj se naročijo na Youtube kanal PewDiePie – to je psevdonim švedskega youtube zvezdnika Felixa Kjellberga. Tudi ta se je z osuplostjo odzval na to novico.

Kot navdih za svoje teroristično dejanje Tarrant omenja norveškega skrajneža Andersa Breivika. Kot piše die Welt, Tarrant kot razlog za svojo radikalizacijo omenja poraz Marine Le Pen na francoskih predsedniških volitvah leta 2017 in smrt 11-letne Švedinje Ebbe Akerlund, ki je umrla v islamističnem terorističnem napadu v Stockholmu leta 2017.

V manifestu Tarrant hvali tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zapisal je tudi, da upa, da bo njegov napad sprožil politična trenja v ZDA, ki bodo vodila v državljansko vojno.

Med svojimi vzorniki v zgodovini je Tarrant omenil tudi Miloša Obilića, ki je med bitko pri Kosovem polju leta 1389 umoril turškega sultana. Med potjo na morilski pohod naj bi poslušal srbsko nacionalistično pesem, ki opeva Radovana Karadžića.

Kot piše Daily Mail, je Tarranu zaradi raka zgodaj umrl oče. Študij ga ni zanimal, ampak se je v domačem mestu Grafton zaposlil v fitnes klubu. Od leta 2011 naj bi potoval po svetu. Med drugim je obiskal tudi Pakistan in Severno Korejo. Na Novo Zelandijo naj bi prišel pred kratkim. Denar za potovanja naj bi dobil s trgovanjem s kripotvalutami.